Прокурор просив додати: колаборанту Роману Пашкевичу з Нової Каховки підтверджений вирок

18 жовтня 2024 р. 15:04

18 жовтня 2024 р. 15:04


Одеський апеляційний суд відмовився переглядати вирок 42-річному колаборанту з Нової Каховки Роману Пашкевичу. В разі затримання він проведе сім років за ґратами з конфіскацією всього майна.

Про це з посиланням на ухвалу апеляційного суду від 9 жовтня повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Що відомо?

Оскаржити вирок Суворовського районного суду Одеси Роману Пашкевичу спробував прокурор Каховської окружної прокуратури Херсонської області. На його думку, суд першої інстанції призначив колаборанту з Нової Каховки надмірно м’яке покарання і просив збільшити його з семи до десяти років позбавлення волі.

Апеляційний суд не погодився з доводами прокурора. На думку суду, оскаржуваний вирок повністю відповідає нормам кримінального процесуального закону.

«Покарання має бути необхідне і достатнє для виправлення обвинуваченого і попередження нових злочинів. До того ж суд першої інстанції призначив Роману Пашкевичу покарання не в мінімальних межах санкції ч. 5 ст. 111-1 КК України, за якою він визнаний винуватим. Тож, на думку колегії суддів, призначення йому покарання в максимальних межах, як того вимагає прокурор, є занадто суворим», – йдеться в ухвалі суду.

Тож вирок суду першої інстанції Роману Пашкевичу залишився в силі і вже набрав законної сили. Ухвалу апеляційного суду можна оскаржити протягом трьох місяців у Верховному Суді.

Що біло раніше?

7 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна — такий вирок заочно виніс Суворовський районний суд Одеси Роману Пашкевичу цьогоріч у травні.

Роман Пашкевич народився і виріс у селищі Дніпряни біля Нової Каховки. Його мати працювала в дитсадку, а батько був майстром виробничого навчання у міжшкільному навчальному комбінаті. Після школи Роман закінчив Херсонський державний технічний університет (2004). Кар'єру почав робити в рідному селищі, де невдовзі був обраний головою сільради. До війни кілька років працював завідувачем оргвідділу Новокаховської міської ради.

Під час окупації Нової Каховки перейшов на бік ворогів. Він отримав посаду так званого заступника голови окупаційної адміністрації Каховського району. Здійснював загальне керівництво закладами освіти і культури, охорони здоров’я, мав організовувати діяльність суб’єктів господарювання тощо.

Роман Пашкевич у захопленому окупанті ЦНАПі Нової Каховки Автор: Скрін з відео Роман Пашкевич у захопленому окупанті ЦНАПі Нової Каховки

“Реалізуючи свої “повноваження”, він закликав колишніх колег підпорядкуватися окупаційній владі, призначав однодумців на керівні посади в незаконно створені заклади та організував платну видачу перепусток, за якими можна було перетнути річку Дніпро через Каховську ГЕС” , — йшлося у заочному повідомленні Р. В. Пашкевичу про підозру від Херсонської обласної прокуратури у листопаді 2022 року.

Реклама

Прокурор просив додати: колаборанту Роману Пашкевичу з Нової Каховки підтверджений вирок

Джерело: novakahovka.city