Херсонщина – лідер за темпами розмінування і кількістю залучених саперів

22 жовтня 2024 р. 18:53

22 жовтня 2024 р. 18:53


Днями у Чехії пройшов форум “Future Forces Forum 2024”. Серед тем – досвід з розмінування Херсонщини. Він – надзвичайно цінний. Після деокупації правобережжя 683 тисячі гектарів територій були замінованими. Тоді прогнозували, що для очищення від вибухівки знадобляться десятиліття чи навіть століття.

“Ми значно перевершили початкові прогнози і наразі Херсонщина – лідер за темпами розмінування і кількістю залучених саперів. За менш ніж два роки розміновано близько 57% правобережжя. Це – 387 тисяч гектарів територій”, – зазначила заступниця начальника Херсонської ОВА Ольга Малярчук.


Також участь взяли начальник відділу планування заходів цивільного захисту Департаменту цивільного захисту та оборонного забезпечення ХОВА і керівник групи координації розмінування при ХОВА Олександр Щебетюк. Якщо спочатку регіон розміновували близько 100 саперів, то нині їх – понад 1100. Це – фахівці ЗСУ, ДССТ, Нацгвардії, ДСНС, Нацполіції, ХОКАРС та 8 операторів протимінної діяльності. До роботи залучені й 5 кінологічних та 2 водолазні розрахунки, а також 19 машин механізованого розмінування. Ольга Малярчук поділилася, як вдалося досягти таких результатів. Це стало можливим завдяки чіткій та злагодженій роботі усіх залучених структур.

Херсонщина – лідер за темпами розмінування і кількістю залучених саперів

В області створено координаційний штаб з розмінування, визначено пріоритетність, ступінь забруднення кожної громади, складено плани й організовано чіткий облік виконаних робіт.

Також Ольга Малярчук подякувала за підтримку міжнародним партнерам, які надають саперам необхідні засоби для проведення розмінування.

Херсонщина – лідер за темпами розмінування і кількістю залучених саперів

Проте, попри значні досягнення, регіон стикається з новими викликами. Серед них – розмінування акваторій та майже зруйнованих населених пунктів, що підлягають відновленню. Іншою проблемою є щоденні російські обстріли протипіхотними мінами типу “Лепесток”. Тільки за останній місяць через такі атаки постраждали 10 людей.

“Ми разом можемо розвʼязати ці проблеми. Задля цього Херсонщина потребує консолідації зусиль і підтримки міжнародної спільноти”, – наголосила Ольга Малярчук.

Херсонщина – лідер за темпами розмінування і кількістю залучених саперів

Джерело: khersonci.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua