На Хмельниччині батько чотирьох малолітніх дітей через суд домагається отримати відстрочку від мобілізації

03 вересня 2024 р. 09:01

03 вересня 2024 р. 09:01


На Хмельниччині батькові чотирьох малолітніх дітей Олексію Кордзіховському відмовили у наданні відстрочки від мобілізації. Зі слів чоловіка, так вирішили у Кам’янець-Подільському районному ТЦК, куди він надіслав документи для оновлення військово-облікових даних.

За його словами, у тих документах підтвердження не однієї підстави щодо отримання відстрочки, йдеться у матеріалі Суспільного.

У Олексія й Софії Кордзіховських — четверо дітей: найстаршому Григорію п’ять років, Марії і Олені – по чотири, наймолодшій Анні — два роки.

Олексій розповідає, це одна з причин, за якою йому мали б дати відстрочку від військової служби, але не єдина.

“Друга причина — я інвалід дитинства по зору, і третя — в мене брат військовослужбовець, який вважається зниклим безвісти. Ось у мене є довідка, що помічник гранатометника гірсько-штурмового взводу гірсько-штурмової роти, гірсько-штурмового батальйону А 1556 п’ятого березня 2022 року під час бойового завдання зник безвісти під час боїв. А ось мій документ, що я інвалід третьої групи пожиттєво. Це мій військовий квиток, у якому запис зроблений ще у 2016 році, далі записів немає, хоча мали б бути. В ЗСУ я не служив”, — розповідає Олексій.

Олексій Кордзіховський прописаний у Чемеровецькій громаді, але роботу знайшов у Хмельницькому, де й мешкають з родиною на орендованій квартирі.

Зі слів чоловіка, у Кам’янець-Подільський районний ТЦК цінним листом ще 26 лютого 2024 року він вислав заяву і копії документів, завірені нотаріусом, щодо надання йому відстрочки від мобілізації. За них, каже, заплатив близько тисячі гривень, які родині не зайві.

“Відповіді на свою заяву я не отримав. А у тому листі було все: копія паспорту, також всі копії про зміну прізвища брата, матері, все-все-все. Диплом, повістка, яку мені дали, копія свідоцтва про шлюб, нотаріально посвідчена копія військового квитка”, — говорить Олексій.

Але де поділися документи, які він надіслав цінним листом, з’ясувати, каже Олексій, не вдалося. У ТЦК повідомили, що не отримували.

Відправлені згодом дублікати документів, уже не завірені нотаріально, розповідає, до ТЦК дійшли, але йому відповіли, що ці документи не дійсні.

Третя спроба відправити документи, зі слів Олексія, теж була невдалою. Він, як з’ясувалося з відповіді від ТЦК, не надавав уже копій паспорта та військового квитка.

Однак чоловік каже, керувався урядовою постановою за номером 560.

“Згідно до цієї постанови, я всі документи надав. Але там не вказано, що потрібно надавати копії паспорта і військового квитка. Тому я не надавав їх”, — пояснює Олексій.

Чоловік говорить, що після цього надійшла відповідь з відмовою надати відстрочку. Тоді, каже, подав до суду, але, на жаль, його позов не був задоволений, тож він подаватиме апеляцію.

Олексій вважає, що діє за законом, тому боротиметься за свої права і справедливість.

У Хмельницько му обласно му ТЦК повідомили , що причиною відмови зазначено, що “до заяви не долучено копії паспорту та військово-облікового документа, а долучені копії документів не засвідчені в установленому порядку”. Водночас, зазначають, що Кордзіховський не позбавлений права звернутись із заявою та засвідченими в установленому порядку копіями документів до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку.

А доти рішення комісії — він підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період на загальних підставах.

Адвокат В’ячеслав Тарадуда каже, що усі три причини, які називає Олексій Кордзіховський — це вже підстави для надання відстрочки.

“ТЦК не надає відстрочку, вони лише констатують факт. Тобто, фактично закон дає право на відстрочку, а не посадова особа. Але для цього потрібно людині звернутися в ТЦК і або особисто подати заяву, визначену додатком 4 до постанови 560, або за допомогою поштового зв’язку, скориставшись послугою кур’єрської доставки або цінного листа. Бажано мати опис вкладення, бо за таких обставин буде підтвердження того, що ці документи надіслані, вони взяті в обробку і уже просто так їх оминути чи викинути в урну не зможуть”, — радить В’ячеслав Тарадуда.

Олексій Кордзіховський каже: принципово не буде витрачати свого часу і вдруге коштів на нотаріуса, а судитиметься й далі. Розповідає: уже подав на апеляцію, далі — на касацію, після чого звернеться в Європейський суд з прав людини, якщо не отримає своєї відстрочки від призову.

На Хмельниччині батько чотирьох малолітніх дітей через суд домагається отримати відстрочку від мобілізації

Модератор

На Хмельниччині батько чотирьох малолітніх дітей через суд домагається отримати відстрочку від мобілізації

Джерело: ngp-ua.info

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua