Вересневий старт ліцею

03 вересня 2024 р. 16:27

03 вересня 2024 р. 16:27


760 здобувачів освіти ліцею №11 Хмельницької міської ради розпочали перший день 2024/2025 навчального року традиційно: виконанням Державного гімну на урочистій лінійці, хвилиною мовчання в пам’ять про полеглих Героїв, клятвою ліцеїста та донатами.

Цьогорічний тренд свята: донат на ЗСУ замість букета. Хоча й квітів для вчителів у святковий вересневий ранок не поменшало, як і слів подяки, дружнього спілкування і налаштування на позитивні зміни у поки що воєнному шкільному марафоні. Як розпочинає новий навчальний рік цей потужний заклад (колишня гімназія №2), котрий вже другий рік працює в статусі академічного багатопрофільного ліцею?

Про це розповів директор ліцею №11 Віктор Байдич по завершенню шкільних урочистостей. “Цього року наш заклад повністю переходить на офлайн навчання, — каже керівник. — Але є проблеми: наше укриття розраховане на 410 місць, це половина від потреби. Тому ми ще погодили укриття в 33-ому та 36-ому садочках, і ще в одній структурі, як нам пішла назустріч. Але все одно цих площ замало. Тому вимушені були ввести “двозмінку”. Одна паралель восьмих класів буде навчатись у другу зміну. Звісно, це створює проблеми учням для занять у гуртках, спортивних та мистецьких школах міста, але наразі ця формула є оптимальною”.

За словами директора, в ліцеї на сьогодні діють 24 класи, з них три сьомих класи та чотири восьмих і п’ять дев’ятих — ще гімназійні. “До 2027 року, згідно з реформою, в нас залишаться лише 10-11 класи. Тому і минулого, і цього року ми займалися набором в 10-і (ліцейні) класи. Освітніх профілів чотири: англійська мова; історія та право; математичний; природничий (біологія, хімія), — зазначив Віктор Байдич. — Наразі в процесі формування філологічний профіль (українська мова та література)”.

Вересневий старт ліцею

Задля якісної підготовки здобувачів освіти напередодні нового навчального року суттєво оновлено матеріально-технічну базу закладу. “Ми отримали новий комп’ютерний клас, сім інтерактивних дощок для предметних кабінетів і три інтерактивних панелі. Все — за кошти міського бюджету, вартість у межах 3 млн грн. Тобто міська влада постійно, попри те, що основні видатки бюджету спрямовуються на Сили оборони, приділяє належну увагу технічно-інноваційному оснащенню нашого закладу”. Зазначимо, що ряди ліцеїстів поповнюють найбільше випускники дев’ятих класів гімназій №№13, 21, 22, 25 та інших закладів мікрорайонів Виставка та Озерна.

Освіту громади цього року очікує ще одне випробування: можлива тривала відсутність електроенергії. Як підготувались до цього в ліцеї? Як розповів директор, ще в перший рік повномасштабної війни заклад отримав генератор на 7 кВт, його потужності вистачає на кабінети та освітлення укриття. Є ще один резервний генератор. А ось для генерування електроенергії для їдальні і кухні, щоб забезпечувати дітей гарячим харчуванням, ліцей поки що шукає можливості.

Але і освітній, і соціальний досвід закладу переконує: освіта вистоїть. Попри всі труднощі, які долає галузь ось уже третій рік, ліцей №11 минулий рік завершив на відмінно: 34 медалісти, з них 27 “золоті”. 600 балів у НМПТ отримала випускниця Яна Книр, троє здобули 200 тестових балів. Нагороди отримали і випускники, і педагоги, які їх готували. П’ятеро учнів і троє вчителів стали стипендіатами Хмельницької міської ради.

У цьому навчальному році ліцей №11 також у трійці освітніх закладів, які є базовими в громаді для предмета “Захист України”. Тут буде обладнано лазерний тир, а здобувачі освіти засвоюватимуть премудрощі управління дронами, загальної військової підготовки і тактичної медицини.

Тетяна Руса

Вересневий старт ліцею

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua