Алкогольний синдром — від матері до дитини

04 вересня 2024 р. 11:37

04 вересня 2024 р. 11:37


9 вересня — Міжнародний день інформування про фетальний алкогольний синдром. Фетальний алкогольний синдром (ФАС) — це стан дитини, який виникає внаслідок вживання алкоголю матірʼю під час вагітності. Цей синдром ушкоджує мозок дитини та викликає проблеми з її розвитком та здоровʼям.

Катерина Демʼяник

Не втішайте себе ілюзіями: немає жодної дози алкоголю, яку можна вважати безпечною для вживання під час вагітності. Фахівці наголошують: якщо ви вживаєте будь-які алкогольні напої у період вагітності, то існує цілком ймовірна загроза того, що у вашої дитини може розвинутися ФАС.
Коли алкоголь із крові матері потрапляє до дитини через плаценту, повідомляє Національна служба здоров’я Британії (NHS), він може залишатися в дитячому організмі протягом тривалого часу й пошкодити мозок та тіло дитини, завадити нормальному розвитку в материнському лоні. Окрім тог, вживання матір’ю алкоголю під час вагітності може викликати викидень, народження мертвої дитини, передчасні пологи та, власне, народження дитини з вродженими вадами, про що й ведемо мову.
Майбутня мама у жодному випадку не повинна вживати алкоголь під час вагітності, адже не існує “безпечного” триместру, як би хто не хотів себе заспокоювати.
Прояви симптомів алкогольного синдрому різні: деякі діти страждають від них набагато сильніше, ніж інші. Ознаки та симптоми поєднують у собі фізичні дефекти, інтелектуальні або когнітивні розлади тощо.
До фізичних вад можна віднести специфічні риси обличчя, такі як короткі очні щілини, дуже тонка верхня губа, короткий задертий ніс і згладжена поверхня шкіри між носом і верхньою губою (нечіткий фільтр). Також можлива деформація суглобів та кінцівок, повільний фізичний ріст до та після народження, проблеми з зором чи слухом, мала окружність голови й розмір мозку. Можуть також бути проблеми з мозком і центральною нервовою системою (ЦНС), зокрема, погана координація або рівновага, труднощі з навчанням, затримка розвитку, погана пам’ять, проблеми з увагою та опрацюванням інформації, знервованість або гіперактивність, соціальні та поведінкові проблеми тощо.
Фахівці стверджують, що наявність симптомів ФАС у дитини та ступінь їхньої важкості залежить від того, як часто і в яких обсягах мати вживала спиртні напої під час вагітності. Зрозуміло, чим більша кількість спожитого алкоголю, тим важчими стають симптоми.
Що повинно насторожити батьків, коли їм звернутися до лікаря та як діагностувати ФАС?
Р ання діагностика може допомогти зменшити ризик довгострокових проблем у дітей з ФАС. Тому, якщо ви вживали алкоголь під час вагітності, негайно повідомте про це лікарю. Немає лабораторних тестів, які могли б підтвердити наявність у дитини ФАС. Багато з його симптомів можуть сплутати із синдромом дефіциту уваги й гіперактивності. Тож, як зазначають спеціалісти Національного інституту охорони здоров’я США (NIH), діагностують ФАС за наявності всіх наступних критеріїв: дві з трьох характерних рис обличчя (короткі очні щілини, тонка верхня губа та згладжений або нечіткий фільтр між носом і верхньою губою), затримка росту та прибавки в масі тіла (під час внутріутробного розвитку та після народження) й дефекти центральної нервової системи.
На жаль, спеціального лікування фетального алкогольного синдрому немає, адже відновити пошкоджений мозок дитини нереально. Однак рання діагностика хвороби та підтримка мають велике значення. Після діагностики захворювання лікар може оцінити стан вашої дитини та розробити відповідні освітні та поведінкові стратегії.
Дослідження свідчать, що діти почуваються краще, коли у них діагностують ФАС до шести років й призначають відповідну терапію. Так, деякі ліки можуть допомогти долати такі симптоми, як гіперактивність, нездатність зосередитися або тривогу.
Та найкраще, звісно, взагалі не допускати розвитку ФАС. І для цього треба просто не вживати алкоголь під час вагітності. Кожна майбутня мати повинна це розуміти. Адже чим відповідальніші батьки, тим здоровіша дитина.
Катерина Демʼяник, медичний директор КП “Хмельницька міська дитяча лікарня” Хмельницької міської ради

Алкогольний синдром — від матері до дитини

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua