Коронавірус: хворіємо, але менше

04 вересня 2024 р. 12:04

04 вересня 2024 р. 12:04


За минулий тиждень з 24 по 30 серпня, як повідомляє директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Микола Габрикевич, за допомогою до медиків з приводу COVID-19 звернулося 960 осіб (кожен сьомий з них — дитина). Втішає, що ця кількість майже на третину менше, ніж була зареєстрована позаминулого тижня. Саме з 17 по 24 серпня зареєстровано 1393 випадки захворювання, що свідчило про стрімке зростання захворюваності — у попередній тиждень перед цим було зафіксовано лише 245 випадків захворювання.

При проведенні ПЛР-досліджень вірусологічна лабораторія центру підтвердила діагноз COVID-19 у половині з отриманих від лікувальних закладів та громадян зразків.
Як відомо, раніше лабораторно підтверджено, що на Хмельниччині циркулює новий штам COVID-19 “FLiRT”. Новий мутований штам викликає практично такі ж симптоми, як і попередні коронавіруси. Однак до нього більш вразливі люди похилого віку та ті, в кого ослаблений імунітет. Нагадаємо, що характерними симптомами коронавірусу в дорослих є лихоманка, сухий кашель, задишка, головний біль, біль у м’язах та суглобах, втрата або порушення запаху чи смаку, а також сильна втома.
За кілька місяців очікується сезонне зростання захворюваності на COVID-19. Тому Микола Габрикевич радить уже нині робити щеплення проти підступного вірусу. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря й проконсультуватися. Для переважної більшості людей для захисту буде достатньо однієї дози будь-якої з вакцин, які є в наявності. А ось для тих, хто входить до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, можливе введення більшої кількості доз — тобто потрібна ревакцинація через 6-12 місяців.
Усі щеплення безкоштовні. Вакцини проти COVID-19 в області є у достатній кількості. За словами головного санітарного лікаря області, попри відключення електроенергії, зберігання та транспортування вакцин до пунктів вакцинації відбувається з суворим дотриманням усіх вимог “холодового” ланцюга.
До речі, внаслідок стрімкого зростання захворюваності, трапляється, що у деяких амбулаторіях загальної практики сімейної медицини міста Хмельницького не вистачає COVID-тестів. У такому випадку хмельничани можуть взяти електронне направлення від сімейного лікаря у вірусологічну лабораторію ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України” (вул. Храновського,12). Електронне направлення від сімейного лікаря гарантує безкоштовне проведення дослідження.
А є ще один спосіб визначення наявності коронавірусу. Поділюся ним, бо перехворіла на COVID-19 два тижні тому. Оскільки висока температура виснажує і позбавляє сили добиратися до лабораторії, та й розповсюджувати вірус якось незручно, рідні придбали в аптеці мені експрес-тест. Він виявився позитивним. Лікування, власне, було за прийнятою схемою. Ось лише мій випадок не був врахований у загальній статистиці. Втім, думаю, далеко не одна я така. Адже скільки людей, хворіючи, взагалі не звертаються до лікаря.
Тетяна Сікорська

Коронавірус: хворіємо, але менше

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua