Чи подорожчає гречка?

05 вересня 2024 р. 10:51

05 вересня 2024 р. 10:51


Останніми днями заговорили про подорожчання дуже популярного серед українців продукту — гречки. В Україні скоротили посіви цієї культури, що призведе до зростання цін на цю стратегічну крупу вже восени. Причиною цього є нерентабельність вирощування гречки, через що фермери переходять на інші культури, зокрема кукурудзу. Фермери змушені переключатися на інші культури ще й через цьогорічну посуху й низькі ціни. Торік за тонну гречки, кажуть аграрії, пропонували 8-9 тисяч гривень при собівартості у 15 тисяч. Цьогоріч дають 10 тисяч, що все одно не покриває витрати. Через це на місці гречки тепер вирощують кукурудзу, яка є значно вигіднішою. Якщо ж тенденція до скорочення посівів збережеться і наступного року, то ціни знову можуть повернутися до тризначних чисел, як це було наприкінці 2022 — на початку 2023 року.
Держава могла б допомогти аграріям, регулюючи обсяги виробництва та вводячи квоти, а також доплачуючи з бюджету, щоб стимулювати вирощування гречки. Без такої підтримки фермери продовжуватимуть скорочувати посіви, що може призвести до подальшого зростання цін.

Точно спрогнозувати, до якого рівня може піднятися ціна на гречку, досить складно. Це багато в чому залежить від того, наскільки активно купуватимуть її споживачі. На сьогодні вартість кілограма гречки в Україні коливається в межах 25-35 гривень. Однак до 2025 року очікується, що ціна може піднятися до 50 гривень за кілограм, а там іще вище.

Зокрема, цьому сприятимуть також економічні об’єктивні чинники: інфляція, зростання податків, підвищення цін на електроенергію та паливно-мастильні матеріали.

Жанна Бойчук

Чи подорожчає гречка?

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua