Хмельницька вода: пити чи ні?

05 вересня 2024 р. 12:42

05 вересня 2024 р. 12:42


Проблема чистоти води хвилює кожного з нас: пити чи ні, наприклад, “сиру” воду з-під крана. Особливо, коли звідти іноді хлюпоче жовта рідина, схожа на чай, чи чутно запах хлорки. Благо, нині на кожному кроці автомати з очищеною (як переконує реклама) водою, у продажу — різновиди засобів фільтрації “домашньої” води — обирайте, що бажаєте. Але все-таки найбільше ми споживаємо води, якою нас забезпечує КП “ Хмельницькв одоканал”.

Як “працює” хмельницька вода? Чому на стінках чайника швидко з’являється “шуба” з накипу? Відповіді на це дають у в одоканалі на сторінці у Фейсбуку.

Вчора споживачка прийшла зі скаргою осаду на чайнику. Сказала, що в “нормальній” воді його немає. Хочемо нагадати вам, що таке осад, йдеться у повідомленні. Почнімо з того, що у “нормальній” воді з автомата не може бути накипу, адже виробники такої води проганяють її через установки зворотного осмосу (така вода майже дистильована та не має для людини жодної фізіологічної цінності). А от у воді з артезіанських свердловин є цінні мікроелементи. Одними з них є кальцій і магній ( життєво необхідні нашому організму). Після кип’ятіння солі кальцію і магнію перетворюються на карбонати, які можемо бачити на стінках наших чайників. Це і є той самий накип. Сума солей кальцію та магнію це показник загальної жорсткості води, який водоканал постійно перевіряє”.

Нагадаємо, що ми п ємо воду з артезіанських свердловин, яка зазвичай більш жорст к а, ніж річкова. Такі її природні властивості. Які показники хмельницької води? “Згідно з нормами ДСанПіН 2.2.4-171-10 загальна жорсткість питної води має становити до 7 (10 в окремих випадках, що пов’язані з особливими природними умовами) ммоль/дм куб . В Хмельницькому цей показник складає 3, 70 ммоль/дм куб. ”, проінформували в лабораторії підприємства.

Зазначено, що лабораторія проводить тисячі аналізів води. Щороку це понад 4000 проб на мікробіологічні показники та близько 1000 на фізико-хімічні. “Ми постійно стежимо за якістю води на всіх етапах (свердловинах, водонасосних станціях і конкретно у мережі міста). Роботи дуже багато, тому не дивно, що дівчата з лабораторії працюють без вихідних. А після проведення ремонтних робіт або у випадку аварій ми обов’язково відбираємо проби води для додаткових досліджень”, йдеться в інформації.

До речі, споживачі також можуть переконатися у якості води самостійно, адже в одоканал надає платні послуги з проведення лабораторних досліджень та видачі результатів щодо якості питної та стічних вод.

Тетяна Руса

Хмельницька вода: пити чи ні?

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua