Пам’ятник …втомився?

06 вересня 2024 р. 11:53

06 вересня 2024 р. 11:53


Пам’ятник Богдану Хмельницькому на Привокзальній площі, який уже 69 років є символічною візитівкою обласного центру, перебуває в аварійному стані і потребує протиаварійних і консерваційних робіт.

Комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста Хмельницького замовило робочий проєкт реставрації пам’ятки монументального мистецтва місцевого значення. За інформацією сайту “Прозорро”, підрядником стало київське ТОВ “КТК Буд”. Вартість договору — 197,3 тисячі гривень. У цю суму входять наукові дослідження, обстеження пам’ятника і самої скульптури та підготовка проєкту реставрації з пояснювальною запискою та кресленнями. Тобто цього року гроші виділили лише на розробку проєкту згідно з Програмою підтримки і розвитку комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою міста на 2023-2027 роки. Відповідні зміни до Програми внесли депутати міської ради на сесії 16 серпня. Загальна вартість реставрації всього пам’ятника оцінюється в 3,7 млн грн. Її планують здійснити у 2025 році.

Пам’ятник …втомився?

Ситуація з цією монументальною пам’яткою створила дилему, яку жваво взялись обговорювати хмельничани у соцмережах: чи варто в час повномасштабної війни, коли чимало проєктів згортаються, відкладаються на пізніший час через пріоритетність видатків міського бюджету на потреби Сил оборони, витрачати кошти на пам’ятник? Згадували і бруківку, і дороги, і навіть сквери та клумби. Мовляв, пам’ятники також належать до переліку другорядних проблем. От переможемо, тоді все відновимо, відреставруємо і т.д. Але може статися так, що увічнений гетьман на Привокзальній площі, на якій він уже десятки років зустрічає приїжджих з потягів, і в честь якого перейменований Проскурів, може не дочекатись перемоги, розсиплеться. А по-друге, в 2025 році в пам’ятника ювілей: 70 років від часу встановлення. Автори монументальної скульптури — талановиті художники Олексій Олійник і Макар Вронський, архітектор — Олександр Сидоренко. Виконаний у дусі соцреалізму, гетьман в одній руці тримає булаву —символ влади, в іншій, опущеній додолу, паперовий звиток — акт Переяславської ради. Можна сперечатись щодо вартості самої ідеологеми, її минуле наповнення і нинішнє трактування, але попри все Богдан Хмельницький — великий полководець, воєнним талантом якого захоплювались європейські історики того часу. А для усіх нас Богдан — національний символ, великий українець, який над усе любив свою Вітчизну і рідний народ. А ще з іменем славетного гетьмана пов’язані історичні події, які відбувались на території нашої області, зокрема Пилявецька битва 1648 року — одна з найвизначніших і переможних для українського війська часів національно-визвольної війни.

Нагадаємо, що пам’ятник Богдану Хмельницькому встановлений у 1955 році на честь перейменування Проскурова на Хмельницький. За хронологією, монумент на Привокзальній площі — перший з чотирьох пам’ятників гетьману в обласному центрі. Монументальна споруда вражає й просторово: повнофігурна залізобетонна скульптура сягає заввишки 3,5 м, піднята на чотиригранний цегляний, оцементований постамент заввишки 4 м, який має форму зрізаної піраміди. На жаль, і залізобетон, і цегла не вічні, як пам’ять.

Тетяна Слободянюк

Пам’ятник …втомився?

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua