У нетішинських школах приступили до роботи офіцери безпеки: перші враження

07 вересня 2024 р. 11:04

07 вересня 2024 р. 11:04


Початок навчального року приніс зміни у життя нетішинських школярів. У  закладах загальної середньої освіти запрацювали офіцери Служби освітньої безпеки. Які основні функції  та завдання стоять перед ними?

Проєкт "Офіцери Служби освітньої безпеки" реалізується за ініціативи керівництва держави та за участі Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, Національної поліції в Україні.

Його створили, аби захистити дітей в умовах повномасштабної війни та сформувати повноцінне безпекове середовище після її завершення.

Троє офіцерів служби освітньої безпеки  (СОБ) несуть службу й в освітніх закладах Нетішинської громади. Зокрема, майор поліції Інна Чаховська працює в гімназії "Енергія", старший лейтенант Віола Веремійчук несе службу в Нетішинському академічному ліцеї, лейтенант Микола Сидор тимчасово виконує обов’язки інспектора відділу "Служби освітньої безпеки" в гімназії "Ерудит".

У нетішинських школах приступили до роботи офіцери безпеки: перші враження

Усі вони пройшли ретельний конкурсний відбір на посади та спеціалізоване навчання для роботи у школах. Поліцейські вивчали вікові особливості дітей, їхній психологічний та фізичний розвиток, принципи інклюзивної освіти, навички ефективної комунікації та основи домедичної підготовки.

Варто зазначити, що інспектори СОБ входять до штату Шепетівського районного управління поліції, тож на їхнє утримання кошти з міського бюджету не використовуватимуться.

6 вересня  відбулася робоча зустріч начальника Нетішинської міської військової адміністрації Григорія Олендри, заступника міського голови Василя Миська, очільниці управління освіти Ольги Бобіної, головного спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі Олени Кондратюк з начальником відділу «Служби освітньої безпеки» Шепетівського РУП Наталією Чаленко та офіцерами освітньої безпеки.

У нетішинських школах приступили до роботи офіцери безпеки: перші враження

Присутні обговорили особливості роботи поліцейських у закладах освіти, взаємодію правоохоронців з учасниками освітнього процесу та співпрацю з органами місцевого самоврядування.

Начальник відділу "Служби освітньої безпеки" Шепетівського РУП Наталія Чаленко розповіла, що інспектори СОБ перебуватимуть в закладах загальної середньої освіти впродовж усього навчального процесу і  співпрацюватимуть з усіма учасниками освітнього процесу. До його основних функцій належить правоохоронна, наставницька та просвітницька.

Правоохоронна функція передбачає реагування на події відповідно до чинного законодавства. Поліцейські протидіятимуть булінгу, комунікуватимуть з екстреними службами, патрулюватимуть територію, запобігатимуть правопорушенням, а також контролюватимуть пропускний режим, щоби жодна стороння особа або небезпечний предмет не загрожували безпеці учнів та персоналу.

Інспектори СОБ - це наставники, які будуть заохочувати дітей до активної життєвої позиції. А також, сприятимуть національно-патріотичному вихованню та мотивуватимуть їх власним прикладом.

До просвітницької функції належить проведення тренінгових занять, інтерактивних уроків, участь у педагогічних нарадах, а також спілкуватимуться з батьками учнів і допомагатимуть вирішувати конфлікти.

Упродовж навчального року інспектор СОБ буде нести службу безпосередньо в тій школі, за якою він закріплений.

Основне завдання офіцерів - вжиття заходів, спрямованих на попередження та усунення загроз життю і здоров’ю учасників освітнього процесу.

У нетішинських школах приступили до роботи офіцери безпеки: перші враження

На завершення зустрічі офіцери Служби освітньої безпеки поділилися першими враженнями.

Інна Чаховська, офіцер  СОБ гімназії "Енергія":

"Враження - приємні. У школі дуже швидко проходить робочий день. Діти ідуть на контакт, особливо з початкової школи. Вже склали із заступником з виховної роботи план роботи. Попереду у нас тиждень безпеки руху, тиждень права, безпека в інтернеті... Наша мета - налагодити тісні стосунки з дітьми, щоб вони нас не боялися, а в разі потреби, повідомляли, якщо їх хтось ображає у школі".

Віола Веремійчук, Нетішинський академічний ліцеї:

"Радує, що діти мене сприймають. Помітила, що присутність офіцера дисциплінує школярів. Коли мене бачать, намагаються не бігати по коридорах. Щодо шкідливих звичок, у перші дні з кількома провела роз'яснювальну бесіду, і вже до кінця тижня по туалетах  не "порушників" не було. Багато дітей припускали, що я несправжня поліцейська, а, мовляв, переодягнена вчителька, яка ходить і слідкує за порядком. Що ж, довелося показувати посвідчення".

Микола Сидор, офіцер СОБ ліцею "Енергія:

"Здебільшого діти налаштовані позитивно. Мав можливість поспілкуватися й з батьками. Дехто з них поки що насторожено ставиться до нововведення. Думаю, з часом все буде гаразд. Відтак налагоджено співпрацю з адміністрацією школи. Із заступником з виховної роботи вже розробили місячний план роботи. Налагоджую взаємодію з вчителями".

Реклама

У нетішинських школах приступили до роботи офіцери безпеки: перші враження

Джерело: netishyn.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua