У чому полягає різниця між IaaS, SaaS та PaaS?

12 вересня 2024 р. 23:26

12 вересня 2024 р. 23:26


Так називають різні типи хмарних обчислень, які доступні для користувачів. Проте важливо навчитись розрізняти їхні відмінності, можливості та обмеження для того, щоб правильно вибрати хмарне обчислення під певні потреби у бізнесі для конкретної компанії. Різні моделі надання хмарних послуг використовуються для певних завдань.

Основні принципи роботи хмарних моделей сервісів

Гіпервізор – спеціальне програмне забезпечення, яке необхідне для ізоляції гостьових віртуальних машин та емуляції віртуальних пристроїв для того, щоб забезпечити одночасний запуск відразу декількох операційних систем на одному обладнанні.

Оркестратор – система управління, а також основний компонент хмари, який використовується для керування гіпервізорами, а також відведення віртуальних машин, які були запущені.

Можливості, які надають хмарні сервіси:

  • віддалений доступ до інформації з будь-якої точки земного шару, головне мати доступ до Інтернету;
  • часткове та навіть повне делегування завдань з адміністрування інтернет-провайдеру;
  • зменшення витрат на виплату заробітної плати адміністраторам;
  • не потрібно буде купувати “залізо”, програмне забезпечення та ліцензії;
  • швидке масштабування при різкому зростанні навантажень.

Відмінності різних моделей хмарних обчислень

Iaas складається з віртуальних ресурсів, серед яких клієнт може самостійно підібрати необхідну кількість віртуальних серверів та об'єднати їх у мережі; систем управління хмарними ресурсами, а також мережним доступом, системою моніторингу та інструментами для віддаленого доступу до консолі сервера (це дає можливість створювати та редагувати віртуальні машини).

Також вона містить в собі віртуальне сховище з продуктивністю, яка необхідна для виконання певних завдань. Автоматичні засоби для відновлення та резервування даних, які зможуть захистити від втрати при збоях.

Paas – це хмарні ресурси, а також набір інструментів, які потрібні для виконання різноманітних завдань. Такі моделі хмарних обчислень можна використовувати для контейнерної розробки, створення додатків, ведення аналітики і т.д.

Saas – спеціальне програмне забезпечення для використання якого не потрібне масштабування та конфігурація під себе. Такі моделі хмарних обчислень використовує переважна більшість як приватних, так і корпоративних користувачів, адже вони передбачають наявність програм для ведення відеоконференцій, конструктори сайтів, сервіси для управління проєктами та групами і т.д.

Реклама

У чому полягає різниця між IaaS, SaaS та PaaS?

Джерело: slavuta.city