«Це спроба продовжити хоча б на духовному рівні життя тих, хто зображений на полотні»

14 вересня 2024 р. 13:00

14 вересня 2024 р. 13:00


Про масштабний мистецький культурний проєкт "Слава Героям", що набирає обертів у Старокостянтинові, розповідає викладач художньої школи Микола Хіцінський.

Розкажіть, як виникла ідея цього проєкту? Хто ініціатор? Адже проєкт "Слава Героям" безперечно, став важливим голосом для всіх нас у цей непростий час.

- Сама ідея виникла з ситуації, що склалася в класі художньої школи. У двох учнів на той час батьки загинули на війні. Ми наблизилися до непростої теми, бо вона болюча для дітей. Але поступово вдалося звернути увагу дітей на те, що їхні батьки фактично стали героями, що вони забезпечили можливість їм і всім нам жити, навчатися й просто радіти сонцю, квітам, життю. Тому важливо зберегти про них пам’ять.

І от першою думкою про збереження пам’яті якраз стало бажання Софії Шевчук зробити композицію, де сім’я її однокласниці в повному складі, де всі щасливі і тато живий.

Як завжди, потім починається важка праця, ідея подачі, щоб сама тема витвору стала зрозумілою не тільки для тих, хто безпосередньо контактує і в той чи інший спосіб може відчути сюжет картини, але й для тих, хто споглядає, тобто для потенційного поціновувача. З цією метою було створено десятки ескізів, поки вдалося знайти потрібний ракурс.

«Це спроба продовжити хоча б на духовному рівні життя тих, хто зображений на полотні»

А далі сталося щось таке, я вважаю, надзвичайно велике – інші діти зажадали увічнити на полотні героїв, створити свої образи й написати їх обов’язково живими. Йдеться, наприклад, про ідею К. створити картину «Тато і син», О. – «Татова висота». Найцікавіше сталося тоді, коли почали приходити учні з інших класів і дивитися, як іде робота.

Ви так говорите, Миколо Віталійовичу, ніби це лише дитячий задум, а свою роль у проєкті скромно замовчуєте.

- Ви знаєте, якби не діти, може, й не було б цього проєкту. Коли побачив зацікавленість і просто якусь одержимість наших учнів, ось тоді й виникла ідея масштабного мистецького проєкту, причому бажання створити портрети не лише добрих знайомих чи рідних, але й інших героїв нашої громади, які віддали життя за Вітчизну.

Вдячний, що ідею підтримали колеги Павло Хацаюк, Галина Мельничук, Наталія Петрук. Вони, звичайно, привнесли своє. Адже кожен працює у своєму напрямку, що ще більше оживляє тему, робить більш масштабною. Тоді вирішили, що портрети потрібно робити як окремі твори мистецтва, які утверджують героїзм заради життя.

Мабуть, тому більшість портретів – це спроба продовжити хоча б на духовному рівні життя тих, хто зображений на полотні.

Кому вдалося долучитися до написання портретів? Адже не всі учні взяли участь у проєкті…

- Так, частина дітей, зважаючи на свою зайнятість, не взяла участі в проєкті. Адже портрети писали олійними фарбами. До прикладу: один портрет 60х80 потребував годин 40, а в нас є й більші портрети.

Проте багато учнів таки взялися до роботи. Найцікавішим був процес саме написання. Дехто приходив щодня й працював, як професійний художник. Часом у розпалі процесу навіть не вистачало місця в аудиторії.

«Це спроба продовжити хоча б на духовному рівні життя тих, хто зображений на полотні»

Крім того, кілька учнів захотіли створювати портрети в різних техніках. Дуже важливо технічно закріпити свої вміння, емоції, здатність їх передати різними матеріалами. Юні художники самостійно вишукували джерела в інтернеті, отримували інформацію в школі. Було так, що, дізнавшись про нашу роботу, діти тих героїв почали відвідувати школу. Вони приходили не тільки подивитись на написання портретів, а й самі прийшли попрацювати, спробувати себе у творчості – написати етюд або натюрморт.

Де брали матеріали для написання картин (маю на увазі фарби, полотно, підрамники та інші потрібні речі) і чи була надана допомога?

- На першому етапі використовували свій матеріал, потім проєкт отримав нове дихання завдяки підтримці Українського культурного фонду. А при проведенні виїзних пленерів ми розраховували на підтримку керівництва міської ради, оскільки вона стала партнером в цьому проєкті.

Дуже добре, що на першому етапі справу підтримав міський голова Микола Мельничук, а також керуюча справами Наталія Шабельник, перший заступник Володимир Богачук. Сподіваємось, що й Управління культурної політики та ресурсів ще скаже своє вагоме слово у допомозі облаштування виставки, оскільки це має бути пересувна виставка по ОТГ.

А зараз ми готуємося до її демонстрації в 42 Гарнізонному Будинку офіцерів, де все узгоджено. Лишилося тільки питання, на чому виставляти, але це вже стадії завершальні.

Дякую вам за інтерв’ю і за добру, надзвичайної ваги справу! Впевнені, що виставка "Слава Героям" стане дуже важливим й емоційним заходом для всіх нас. Нагадуємо, що цей проєкт має на меті вшанування пам'яті наших героїв, які віддали своє життя за свободу України, та збереження історичної спадщини міста.

Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою автора.

Реклама

«Це спроба продовжити хоча б на духовному рівні життя тих, хто зображений на полотні»

Джерело: starkon.city