П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

14 вересня 2024 р. 18:16

14 вересня 2024 р. 18:16


Книга, як мотиваційний поштовх

Існують книги, що змінюють життя людей. Вони мотивують та надихають до нових ідей і проєктів. Є багато вартісних книг, які можуть змінити Ваш погляд на певні речі, підсвітити важливі питання та залишити свій відбиток у Вашому житті. Тож далі – підбірка від Городок .Сity.

ТОП 5

Якщо Вас бентежить питання чи правда, що мотиваційні книги мають вплив на життя людини, то почніть своє дослідження цієї теми з твору Маріанни Павер «Книга, допоможіть! Чи дійсно книжки про саморозвиток здатні змінити життя».

Фото: static.yakaboo.ua П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

Журналістка Маріанна Павер зазначає, що автори книжок про саморозвиток зазвичай обіцяють змінити Ваше життя на краще. Так звані гуру пишуть про те, що для цього Вам варто лишень дотримуватися «низки простих кроків». Не один рік Маріанна Павер сама захоплювалася книжками про самореалізацію, але одного дня зрозуміла, що мрії про ідеальне життя без боргів, тривоги, безсонних ночей, похмілля чи серіалів на Netflix та реальність — це геть різне. Вона пообіцяла собі щомісяця читати книжку про саморозвиток й дотримуватись усіх порад аж до найменших дрібниць. Протягом року вона вивчила 12 посібників відомих коучів та консультантів, щоб перевірити, чи дійсно вони допоможуть їй стати щасливішою. Маріанна з гумором випробовувала себе на міцність, діючи за рекомендаціями індустрії селф-хелп та у пошуках відповіді на запитання, що означає бути «сучасною ідеальною жінкою».

Книга «Краще не буває. Нейробіологія відчуттів, або Як повернути собі радість життя» — це робота двох науковців, нейробіолога Нормана Фарба та клінічного психолога Зіндела Сіґала. Автори стверджують, що: «Для багатьох із нас повсякденне життя втратило сенс. Високоефективні механізми, які колись полегшували життя, тепер виснажують нас. Шаблони суджень і негативне мислення призводять до розкручування емоційної спіралі. Для декого життя просто втратило свою іскру. Коли ми боремося з проблемою чи шкідливою звичкою, то вважаємо, що потрібно бути стійкими, все витримати та докласти більше зусиль. Але коли ми так робимо, то мозок подвоює шаблони мислення, через які ми застрягли. На щастя, наука про відчуття дає ключ до розв'язання цієї проблеми».

Фото: book-ye.com.ua П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

У книзі автори пояснюють, що мозок має дві мережі: мережу швидкого розв'язання проблем (звички) та сенсорну мережу, яка відповідає за свіжі інсайти. Налаштовуючись на нові та повсякденні відчуття — від відчуття наших ніг на переповненій вулиці до звуку пташиного співу в парку — ми можемо залучати сенсорну мережу. Коли ми відчуваємо стрес або застрягли, варто зробити паузу, щоб помітити і відчути динамічний, живий світ навколо нас і підвищити нашу стійкість, добробут, здоров'я і творчість, де б ми не знаходилися цієї миті.

Три роки ув’язнення в концентраційних таборах Дахау і Освенцимі, голод, приниження, нелюдська жорстокість та страждання — не кожен зміг вижити в таких умовах, а написати про свій досвід життєствердний твір наважився лише Віктор Франкл, австрійський психолог і філософ, засновник логотерапії.

Фото: valliza-book.com.ua П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

«Людина у пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» розійшлась накладом в 10 мільйонів екземплярів і переведена на 24 мови світу. Книга складається з двох частин: власне ув’язнення, опис життя в концтаборі та роз’яснення, спостереження та виведення нового психіатричного методу — логотерапії та введення поняття проактивності. Згідно з його теоріями, між подіями, які випали на долю людини, і її ставлення до них лежить воля. Інакше кажучи, ми самі вибираємо, як ставитися до свого життя і навколишнього світу. Сучасна психіатрія й досі спирається на тези, виведені Франклом, і визнає величезний внесок в пошук сенсу і мотивацію людського існування.

Самосаботаж — це наявність двох суперечливих бажань. Одне — свідоме, друге — підсвідоме. Ви знаєте, як хочете рухати своє життя вперед, але досі з якихось причин застрягли на одному місці. Як знайти симптоми й побачити за ними проблему, як позбавитися цієї проблеми й змінити самосаботаж на самовдосконалення, доступно й зрозуміло пояснює Бріанна Вест у книзі «Тією горою є ви».

Фото: morebooks.com.ua П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

«Тією горою є ви» — це книга для тих, хто готовий керувати своїм життям. Адже, коли йдеться про саботування себе, ви повинні розуміти, що інколи легко прив’язатися до проблем. Так, після досягнення успіху вас можуть менше любити. Знайдене кохання може зробити вас уразливішими. Ви зможете захистити себе, якщо станете менш привабливими. Не ризикуючи, ви зможете уникнути зайвої уваги. Прокрастинація повертає вас у зону комфорту. Усі способи, які ви використовуєте для самосаботажу, насправді задовольняють потребу, про яку ви, ймовірно, навіть не підозрюєте. Суть подолання полягає не тільки в тому, щоб навчитися розуміти себе ліпше, але в усвідомленні, що ваші проблеми є не проблемами, а симптомами.

Едіт Еґер написала цю книжку на прохання читачів її бестселера «Вибір» і це практичний посібник щодо того, як подбати про своє ментальне здоров’я – як жити повноцінно і не застрягати у в’язниці власного розуму. Це своєрідні 14 сеансів від видатної психотерапевтки, які пояснюють як сприймати свої емоції, як позбутися комплексу жертви, зцілитися від дитячих травм, переживати втрати та горе, як виходити з конфліктних ситуацій чи не потрапляти у них, як прийняти та полюбити себе, як позбутися відчуття вини, як навчитись контролювати свої страхи та впоратися з тривожністю.

Фото: balka-book.com П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

У кожному розділі докторка Еґер ділиться історіями з власного життя та історіями своїх пацієнтів, а в кінці пропонує ключі до звільнення від проблеми. Це установки, вправи або питання, які допоможуть знайти шлях з наших ментальних в’язниць до свободи та радіти життю.

Під час пандемії коронавірусу авторка написала ще два додаткові розділи, щоб підтримати людей і допомогти впоратися з цим викликом. Вона радить, як підтримати своє ментальне здоров’я під час локдауну, як адаптуватися до життя в ізоляції та не боятися залишитися наодинці. А також ділиться фірмовими рецептами своїх улюблених страв.

Аби правильно вибрати книжки, які не створюють відчуття згаяного часу і додають сил працювати далі, Вам треба:

Зазначимо, що єдиного рецепта, як обрати книжку немає, однак сподіваємося, що ці поради допоможуть Вам зробити правильний вибір.

Реклама

П'ять мотиваційних книг для саморозвитку, здатних змінити життя та уявлення про світ

Джерело: horodok.city