На полігоні — роботи за планом

16 вересня 2024 р. 11:02

16 вересня 2024 р. 11:02


На хмельницькому полігоні твердих побутових відходів завершують будівництво очисних фільтрувальних споруд сміттєпереробного комплексу. Цей наймасштабніший екологічний проєкт втілюють за грантові кошти від Інвестиційної платформи сусідства ЄС та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

За інформацією заступника міського голови Миколи Ваврищука, наразі на сміттєзвалищі готуються до наступ ного етапу будівництва. “Тривають підготовчі роботи для встановлення ємностей збору фільтрату, ємності накопичувача очищених стічних вод. Влаштовуються автомобільні дороги. Надалі згідно із календарним графіком буде розпочато встановлення зовнішніх електричних мереж, а також роботи з влаштування очисних фільтрувальних споруд”, — зазначив Микола Ваврищук.

Як повідомили в Офісі “Розумне довкілля. Хмельницький”, за планом — зведення фундаменту для встановлення станції очищення фільтрату. Сама фільтрувальна станція уже готова і цими днями проходить необхідні випробування в Литві. Проводить випробування австрійська компанія “Rotreat Abwasserreinigung”. Будівельні підготовчі роботи здійснює ХКП “Спецкомунтранс”.

Нагадаємо, це перша масштабна реконструкція за 60 років існування Хмельницького полігону твердих побутових відходів, тобто сміттєзвалища. За цей час тут накопичилось майже 5 мільйонів тонн сміття. Його площа — 9 гектарів, найвища точка — приблизно 36 метрів над рівнем землі. За десятиліття існування звалище перетворилося на головну міську екологічну загрозу. Тож у кінці 2021 року розпочались підготовчі робот з реалізації проєкту будівництва очисних споруд та захоронення звалища, перетворення його у зелену зону. Процес реалізації проєкту тимчасово призупинила повномасштабна війна, та завдяки наполегливим зусиллям міської влади за підтримки зарубіжних партнерів проєкт реалізовується. “Завдання полягає у тому, щоб “захоронити” сміття, герметично покрити його спеціальною мембраною. Ця гора вирівнюється до укосів. Потім зверху вкладається шар землі і висаджуються багаторічні зелені рослини. Фактично гора сміття перетворюється на зелену гору. Тобто відходи не матимуть такого впливу на довкілля, який вони мають зараз. Інше завдання у межах проєкту — будівництво санітарних карт для складування нових відходів”, — пояснив для медіа Іван Підопригора. Саме так працюють подібні технології в Європі.

Тетяна Руса

На полігоні — роботи за планом

Джерело: proskurivplus.km.ua