Дружба на роки: Городок та Сохачев підписали довгострокову угоду про співпрацю

19 вересня 2024 р. 20:31

19 вересня 2024 р. 20:31


Міжнародна співпраця

Співпраця Городка із польським містом-побратимом Сохачев буде продовжена. Довгострокову угоду обидві сторони підписали символічно у 662-гу річницю міста Городок . Міжнародна зустріч відбулася в онлайн-режимі.

Як зазначив мер Сохачева пан Даніель Яняк, укладання цієї угоди свідчить про те, що поляки підтримують український народ у боротьбі за свободу.

Це жест підтримки. Думаю, він важливий для наших друзів з України, — відмітив очільник Сохачева.

Міський голова Сохачева Даніель Яняк. Фото: sochaczew.pl Міський голова Сохачева Даніель Яняк.

Дружба у понад 30 років

Сохачев є містом-побратимом Городка вже понад 30 років. Як зазначив пан Даніель під час зустрічі, стосунки між містами на певний час ослабли через економічні причини. Однак у 2003 році їх відновили тодішній мер Городка Віктор Хоптинець і його заступник Валерій Парамей.

Дружба між містами базується на людських стосунках. Вміти товаришувати — це великий талант, — зауважив Валерій Парамей і подякував партнерам за підтримку мешканців Городка у час війни. Це була як фінансова, так і гуманітарна допомога у вигляді меблів, продуктів, медикаментів і техніки.

Валерій Парамей. Фото: Городок.City Валерій Парамей.

— Україна може розраховувати на нашу подальшу підтримку, а її громадяни та громадянки — на опіку польського Уряду та органів місцевого самоврядування, — наголосив Даніель Яняк.

Городоччани під час зустрічі згадали Ніну Гумінську-Загуровську та Юзефа Загуровського, які 35 років тому із друзями заснували Благодійне товариство «Полонія». Також завдяки їхній діяльності в Городку побудували школу з польською мовою навчання.

— Сьогодні наше товариство співпрацює з консульством та польською спільнотою. Налагоджена співпраця й з мешканцями та мешканками Сохачева. Завдяки такій співпраці ми можемо надавати допомогу полякам, які живуть на території нашої громади, — повідомила Ольга Драчковська, заступниця голови БТ «Полонія».

Ольга Драчковська Фото: Городок.City Ольга Драчковська

Зазначалося, що активно міста-побратими співпрацюють й у галузі культури та освіти. Багато років діти з Городка відпочивають у скаутському таборі Польщі, а під час заходів демонструють свої творчі таланти.

Вокалістка із Городка на святкуванні «Dni Sochaczewa» у 2022 році. Фото: facebook.com Вокалістка із Городка на святкування «Dni Sochaczewa» у 2022 році.

Нові проєкти

Поновлений договір про співпрацю укладено двома мовами — польською та українською. Угода передбачає співпрацю в галузях економіки, культури, мистецтва, спорту, освіти й охорони здоров’я. Також заплановано реалізацію спільних проєктів.

Згідно з угодою, основними напрямками міжнародної співпраці є:

  • організація спільних освітніх, спортивних, культурних та наукових проєктів і заходів;
  • організація обмінних візитів (молодіжні, мистецькі та культурні обміни);
  • співробітництво з соціальних питань, економічного та інституційного розвитку муніципалітетів, охорони навколишнього середовища, охорони здоров'я, стратегічного планування та місцевої інфраструктури;
  • обмін досвідом та знаннями щодо управління містом;
  • реалізація спільних програм і проєктів, спрямованих на розвиток місцевих громад Городка та Сохачева;
  • взаємна підтримка в питаннях отримання субсидій та дотацій від Європейського Союзу.

Угоду представники міст-побратимів підписали 13 вересня.

— Ми переконані, що взаємозв’язок та міжнародне співробітництво забезпечать гарні можливості для промоції, обміну найкращими практиками та досвідом, — зазначила голова Городоцької громади Неоніла Андрійчук.

Нагадаємо, окрім міста-побратима у Польщі, Городок має ще два партнерських міста: Мельтон у Великобританії та французьке місто Брі-Конт-Робер. А також місто-партнер Швенчіоніс у Литві. Наразі міськрада активно працює над налагодженням зв’язків з Німеччиною, щоб реалізувати давню мрію — отримати місто-побратим у цій країні.

Реклама

Дружба на роки: Городок та Сохачев підписали довгострокову угоду про співпрацю

Дружба на роки: Городок та Сохачев підписали довгострокову угоду про співпрацю

Дружба на роки: Городок та Сохачев підписали довгострокову угоду про співпрацю

Дружба на роки: Городок та Сохачев підписали довгострокову угоду про співпрацю

Джерело: horodok.city