На Хмельниччині перейменували 10 сіл: які нові назви та чи треба мешканцям змінювати документи

20 вересня 2024 р. 20:16

20 вересня 2024 р. 20:16


Їх назви містили символіку російської імперської політики або не відповідали нормам української мови.

На Хмельниччині перейменували 10 сіл, які містили в своїх назвах символіку російської імперської політики або не відповідали нормам української мови. Учора, 19 вересня, Верховна Рада з другої спроби таки ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів і районів в Україні. Зазначимо, що напередодні під час першого голосування, прийняття постанови провалили через «спірні» назви для деяких населених пунктів. Утім, під час повторного - з постанови виключили зміну назви для таких українських міст як Павлоград, Синельникове, Южне, Южноукраїнськ, Первомайськ.

Тож відтепер села з Хмельниччини, які були в цьому списку на перейменування, мають нові назви.

Які населені пункти з Хмельниччини перейменували

Згідно з постановою Верховної Ради України, відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови, а також враховуючи пропозиції, подані органами місцевого самоврядування, на Хмельниччині нові назви відтепер мають 10 сіл:

село Червона Діброва Кам'янець-Подільського району - село Завалівська Діброва;
село Кушнирівка Хмельницького району - село Кушнірівка;
село Кушнирівська Слобідка Хмельницького району - село Кушнірівська Слобідка;
село Першотравневе Хмельницького району - село Березівка;
село Російська Буда Хмельницького району - село Розсохська Буда;
село Червона Дубина Хмельницького району - село Турщина;
село Червоний Случ Хмельницького району - село Слуцьке;
село Сморшки Шепетівського району - село Зморшки;
село Червоне Білогірської селищної територіальної громади Шепетівського району - село Калинове;
село Червоне Полонської міської територіальної громади Шепетівського району - село Андріївка.

Чи варто змінювати документи після перейменування вулиць чи населених пунктів

Найчастіше мешканці населених пунктів чи вулиць, які перейменовують, переймаються, чи варто у зв'язку з цим в документи вносити зміни чи змінювати реєстрацію місця проживання.

З цього приводу в Кабміну є роз'яснення, чи треба переоформлювати документи у зв'язку з перейменуванням вулиць чи населених пунктів.

Отож, закон не вимагає змінювати реєстрацію місця проживання після перейменування населеного пункту чи вулиці. Це можна зробити за потребою - наприклад, під час обміну паспорта або зміни прізвища. Тобто, після перейменування усі зміни реєструються, а попередні дані зберігаються, тож людина може внести зміни до своїх документів у будь-який час.

Дійсними також залишаються і документи, які підтверджують право власності на нерухомість. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Тобто власник може за власним бажанням звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно та оновити інформацію .

Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни до них вноситимуть, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Уточнюють, що на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься : покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці, села або міста не змінюється.

Єдине, кому треба буде внести зміни в статутні документи – це юридичні особи . Відповідно до чинного законодавства ця процедура для них є безкоштовною. Їм не треба буде сплачувати ані адміністративний збір, ані послуги нотаріуса, оскільки нотаріальне засвідчення підписів на статуті скасоване. Також фізична особа-підприємець (ФОП) вноситиме зміни про свою адресу в Єдиному державному реєстрі, але це також безкоштовно.

На Хмельниччині перейменували 10 сіл: які нові назви та чи треба мешканцям змінювати документи

Джерело: ye.ua