Дискредитація українців у Польщі і затоплений Діснейленд: добірка фейків тижня

16 жовтня 2024 р. 18:26

16 жовтня 2024 р. 18:26


За два тижні в інтернеті з'явилося 23 тисячі неправдивих повідомлень, що охопили близько восьми мільйонів користувачів. І це стосувалось лише Польщі.

Російська пропаганда продовжує інформаційні атаки направлені проти українських біженців.

Чергова дискредитація українців у Польщі

Користувачі соціальних мереж розповсюджують фейкову інформацію про те, що в Польщі український біженець наживався на обмані місцевих водіїв. Нібито чоловік спеціально падав під автівки, щоб отримати компенсацію.
Але це фейк для дискредитації українців в Польщі. Раніше сайт “Є” ye.ua неодноразово писав про спроби дискредитації українських біженців за допомогою фейків .

Як пише видання “Стоп фейк”, у своїх новинах пропагандисти посилаються на європейський інформаційний телеканал Euronews, який нібито і опублікував коротке новинне відео на цю тему.

Дискредитація українців у Польщі і затоплений Діснейленд: добірка фейків тижня


У самому відеоролику йдеться про те, що український біженець на ім'я Віталій Іванчук «спеціально стрибав» під колеса автомобілів польських водіїв. І, щоб не викликати поліцію для оформлення дорожньо-транспортної пригоди, він нібито вимагав у них гроші. Втім, йдеться у відео, за чергової спроби «заробити» у такий спосіб українець загинув у центрі Варшави в серпні 2024 року.

За даними фактчекерів, відео Euronews, що шириться мережею, насправді є витвором пропагандистів. Вони скористалися фірмовим стилем телеканалу Euronews для створення чергового фейку, щоб спровокувати напруженість між українськими біженцями та країною їхнього тимчасового перебування. На офіційному сайті Euronews, у соціальних мережах X і Facebook та на платформі YouTube немає такого відео чи новини з подібною інформацією.

Журналісти також звернулися до поліції Польщі з проханням перевірити інформацію про згаданого у відео Іванчука, його смерть і «спосіб заробітку». Лейтенант польської поліції спростував інформацію, про яку йдеться у відео.

Пропаганда рф в Польщі

Роспропаганда продовжує вкладати у голови поляків думку, що нібито допомога Україні негативно впливає на можливості Польщі допомагати власним громадянам.

Дискредитація українців у Польщі і затоплений Діснейленд: добірка фейків тижня


Навчання проводять так звані «медіаексперти», зокрема працівники пропагандистських каналів RT та Ruptly. У RT повідомили, що в проєкті беруть участь представники з 35 африканських країн.

Насправді через такі медіапроєкти росія намагається розширити свої зв'язки та вплив в африканських країнах і завербувати африканських журналістів, які після навчання можуть поширювати проросійські наративи у своїх країнах.
“Це не єдиний проєкт, спрямований на розширення російського впливу в регіоні. Відомо, що росія активно нарощує так звану культурну співпрацю з африканськими державами, відкриваючи «російські доми», які фактично є прикриттям для проведення інформаційних операцій та просування пропаганди кремля”, - зазначають у ЦПД.


Крім того, російське пропагандистське медіа RT підписало меморандум з єгипетським телеканалом Sada El Balad, де транслюються заяви російських високопосадовців і маніпулятивні матеріали щодо України.

Фейк про затоплення Діснейленду

Як пише фактчекерський проєкт “По той бік новин” , низка закордонних та українських видань повідомили, що ураган "Мілтон" затопив Діснейленд у Флориді.

Дискредитація українців у Польщі і затоплений Діснейленд: добірка фейків тижня

Новину ілюструють зображенням найупізнаванішого замку “Попелюшки” в парку розваг, звідусіль оточеного водою.
За даними фактчекерів, це фотофейк, створений за допомогою штучних нейромереж.

В різних джерелах згадують користувача “X” Mario Nawfal, який нібито вже видалив картинку. Цей фейк активно допомагають поширюватися російські пропагандисти, як в медіа так і в соціальних мережах.

Фактчекери відмічають, що архітектура на фотофейку геть інша. Якщо уважно придивитися до деталей справжнього замку з різних ракурсів, то відразу помітимо суттєві відмінності від того, що зображено на підробці.

Дискредитація українців у Польщі і затоплений Діснейленд: добірка фейків тижня


Видання Newsweek також звернуло увагу на те, що на підробленій світлині бракує кількох веж на замку та поруч із ним. А кілька з них мають неправильну форму.

Територія за межами замку також є неточною. Наприклад, відсутня статуя Міккі Мауса з Волтом Діснеєм безпосередньо біля замку.

Дискредитація українців у Польщі і затоплений Діснейленд: добірка фейків тижня

Джерело: ye.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua