Інвалідність прокурорів з Хмельниччини: дані Бутусова, реакція обласного прокурора та заява Офісу Генпрокурора

17 жовтня 2024 р. 10:25

17 жовтня 2024 р. 10:25


Розпочате службове розслідування.

Учора, 16 жовтня, видання Цензор.нет оприлюднило інформацію, яку пов'язують з корупційними схемами Тетяни Крупи , очільниці Хмельницької обласної МСЕК, викритій ДБР на незаконному збагаченні, та наявністю інвалідності в пів сотні прокурорів з Хмельниччини.

У статті «49 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олійником оформили інвалідність, «дахуючи» корупційну схему Слуги народу Крупи у МСЕК та ПФ», її автор Юрій Бутусов наводить інформацію на основі аналізу декларацій прокурорів та власних джерел, стверджуючи, що правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну систему, яку створила Тетяна Крупа, тому що були співучасниками корупційних схем.

За оприлюдненою інформацією, пів сотні прокурорів з Хмельниччини мають інвалідність.

«Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи - згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Т. Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О. Крупи», - зазначають у виданні та наводять список тих, хто має інвалідність.

В Офісі Генерального прокурора відреагували на цю інформацію . Наразі відомо, що генеральний прокурор підписав наказ про проведення службового розслідування, яке охоплюватиме перевірку не лише інформації, яка стосується вищезгаданої обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури.

Керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник, прізвище якого також з-поміж інших фігурує у матеріалі видання Цензор.нет, також вже відреагував на поширення інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами регіону. Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці , стверджуючи, що оприлюднена інформація не в повній мірі відповідає дійсності.

За словами Олексія Олійника «чисельний склад прокуратури області складає 225 прокурорів. А інвалідність мають лише 48, тому стверджувати що уся прокуратура складається з осіб з інвалідністю не є правильним. Більше того, інвалідність більшості працівників отримана не за останні роки».

Він також додав, що має проблеми зі здоров'ям. «У 2005 році отримав травму на робочому місці вивчаючи матеріали кримінального провадження. Групу отримав у 2017 році ще задовго до призначення на посаду. Хвороба не перешкоджає виконанню службових обов'язків. Питання про наявність групи розглядалось під час атестації комісією за участі представників громадськості і міжнародних організацій», - зазначив прокурор.

За словами Олексія Олійника, чинним законодавством не встановлено обмежень щодо роботи осіб з інвалідністю в органах прокуратури. А під час атестації інвалідність прокурорів була предметом розгляду відповідних комісій.

Нагадаємо, 4 жовтня цього року Державне бюро розслідувань повідомило, що викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу та її сина Олександра (він на той час очолював управління Пенсійного фонду в Хмельницькій області) на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли готівкою майже 6 мільйонів доларів США. Вже 7 жовтня її взяли під варту з можливістю внесення застави в сумі 500 мільйонів 1528 гривень. Тепер цю ухвалу оскаржує захист Тетяна Крупи. Сьогодні, 17 жовтня, апеляційну скаргу розглядатиме суд.

Інвалідність прокурорів з Хмельниччини: дані Бутусова, реакція обласного прокурора та заява Офісу Генпрокурора

Джерело: ye.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua