Коли садити озимий часник у 2024 році: сприятливі дні та корисні поради

17 жовтня 2024 р. 11:58

17 жовтня 2024 р. 11:58


Переваги зимової посадки часнику очевидні: ви отримаєте врожай раніше, а на початку літа, коли зелені ще не так багато, його стрілки стануть хорошим додатком до сезонних вітамінів.

Коли саджати часник під зиму 2024

Озимий часник вирощують з осені. Посадка часнику у ґрунті здійснюється за 35-45 днів до морозів.До настання зими і промерзання ґрунту часник встигає розвинути кореневу систему завдовжки 10-12 см, проте зелена парость уже не з'явиться. Зазвичай у більшості регіонів України підходящим періодом є кінець жовтня — початок листопада. У 2024 році оптимальними датами будуть з 25 жовтня по 10 листопада. Однак садівникам слід орієнтуватися на погодні умови свого регіону.

  • Жовтень: 18, 19, 27, 28, 29.
  • Листопад: 2024: 2, 3, 6, 7, 8, 15, 24, 25, 29, 30.

Як посадити часник під зиму

  • Агрономи не рекомендують висаджувати культуру на тому самому місці, де він ріс раніше, а також де росла цибуля, тому що після їх зростання у ґрунті залишилася велика кількість бактерій, що провокують різні захворювання. Для вирощування озимого часнику найбільше підходять ділянки, на яких у минулому сезоні росли кабачки, огірки, всі види капусти.
  • Фахівці не рекомендують висаджувати зубчики одразу після розпушування ділянки. Багаторічна практика показує, що внаслідок такого садіння зростають дрібні цибулини, непридатні для довгострокового зберігання. Спеціалісти радять ретельно перекопати ділянку за два тижні до висівання насіння.
  • Часник світлолюбний, тому садити його краще на добре освітленій ділянці, у супіщаному некислому ґрунті.
  • Перед садінням можна підживити ґрунт — за півтора-два тижні до садіння часнику додайте на кожен квадратний метр по 5-6 кг перегною, по 30 г суперфосфату і 20 г калійної солі. Після чого полийте ділянку розчином мідного купоросу з розрахунку 1 чайна ложка на 10 літрів води. До садіння накрийте грядку плівкою.
  • Зробіть борозни завглибшки 15-20 см на відстані 20-25 см одна від одної. На дно канавок насипте пісок шаром 1,5-3 см, щоб запобігти контакту зубків із ґрунтом і захистити їх від гниття.
  • Покладіть зубки у борозни на відстані між ними у 12-15 см, а між дрібнішими – 8-10 см. Після закладення зубчиків ділянку обов'язково замульчуйте двосантиметровим шаром сухого торфу або змішаною із землею тирсою.
  • Деякі городники також проливають грядку під часник 1%-м розчином мідного купоросу (1 ст. л. купоросу на 10 л води), а потім прикривають плівкою.
  • Зубчики часнику для посадки потрібно вибрати тільки найбільші та найздоровіші.
  • Після посадки озимий часник слід полити, щоб активувати процес укорінення. Для захисту від морозів можна замульчувати грядку шаром соломи, торфу або опалого листя. Такий шар допоможе ґрунту утримувати вологу і збереже зубки від надмірного холоду.

Реклама

Коли садити озимий часник у 2024 році: сприятливі дні та корисні поради

Джерело: starkon.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua