“А ти сій квіти…”

18 жовтня 2024 р. 10:57

18 жовтня 2024 р. 10:57


У музеї історії м. Хмельницького відкрито виставку 34 робіт декоративного живопису “А ти сій квіти…” народної майстрині, художниці і педагогині Ганни Єрменчук-Грушман з Волочиська та її учнів. Лейтмотив робіт — торжество життя над смертю, сила і невмирущість українського роду .

Саме ця ідея об’єднує колекцію декоративного живопису талановитої подільської художниці, членкині Національних спілок художників та майстрів народного мистецтва та її учнів. В експозиції 22 роботи авторства Ганни Єрменчук-Гручман та 12 виконані її учнями.

Авторка декоративно-живописних робіт продовжує українську народну традицію, закорінену у світогляд і багатий духовний спадок наших предків. У цих гармонійних, оригінальних за стилістикою, кольористикою картинах правдива українська душа впізнає символи та знаки свого роду від Карпат до Дону. У них відчуваються традиції українських шкіл народного розпису та водночас яскраво виявляється фантазія, самобутній авторський стиль. Те ж саме можна сказати про роботи учнів Ганни Михайлівни”, зазначила Галина Барабаш, директорка музею історії м. Хмельницького, відкриваючи виставку. Ганна Єрменчук-Гручман працює викладачем малюнка, композиції та скульптури у Волочиській дитячій школі мистецтв, де ще 2005 року організувала творчу майстерню “Первоцвіт”.

“А ти сій квіти…”

Окрім декоративного розпису на папері, розписує кераміку, орнаментує декоративні тарелі, глечики, писанки, травленки. Твори художниці з незмінним успіхом експонуються на всеукраїнських виставках, вона переможниця багатьох мистецьких конкурсів. Її роботи увійшли до всеукраїнських каталогів як кращі твори року. У 2024 році мисткиня стала стипендіанткою Хмельницької облдержадміністрації за активну громадянську позицію та внесок у відродження традицій української культурної спадщини.

“А ти сій квіти…”

Цінуйте, що ви — українці, плекайте свою душу, розвивайте і пропагуйте українське мистецтво, культуру, котра за своїм багатством, наповненістю й цінністю посідає вагоме місце у світі, не поступайтеся перед ворогами, чужинцями. Вводьте в кожну роботу своє коріння, національну глибину, черпайте з неї, не бійтеся також вносити власне оригінальне бачення, частинку себе. Маємо цінувати, любити , розвивати своє, українське, бути конкурентоздатними. Творіть, не робіть пустки в серцях. У цьому ми з вами йдемо пліч-о-пліч”, сказала Ганна Єрменчук-Грушман, звертаючись до молоді. Художниця каже, що свої роботи не продає, а дарує, тому що вкладає у них душу. Із 2014 року волонтерить, допомагає Збройним силам. Справді, сіє квіти добра і любові.

Виставка триватиме в музеї історії міста Хмельницького впродовж місяця.

Ольга Озерна

“А ти сій квіти…”

Джерело: proskurivplus.km.ua