Кримінал у гуртожитку: омбудсмен вимагає розслідування

18 жовтня 2024 р. 10:57

18 жовтня 2024 р. 10:57


У Хмельницькому стався безпрецедентний випадок булінгу: в гуртожитку професійного училища студенту відбили селезінку, яку лікарям довелося видалити, а також медики констатували забої нирок та легенів.

Жахливий інцидент стався 2 жовтня, коли хлопця побив 17-річний студент, вимагаючи 200 гривень. Про це адміністрацію закладу повідомили інші студенти. Працівники училища прибули на місце разом з медиками та поліцією. Постраждалого хлопця поклали в реанімацію, проте через тяжкість ушкоджень йому довелося видалити селезінку. Мати постраждалого хлопця повідомила, що в сина в гуртожитку неодноразово вимагали гроші. За її словами, систематичне вимагання коштів почалося з початку навчального року. Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом умисного тяжкого тілесного ушкодження. Але публічний резонанс набирає обертів.

Отже, гуртожитки стають небезпечними? Ця жахлива новина стала резонансною не лише для освітнього закладу, і розлетілась Україною. Адже десятки тисяч батьків в Україні відправляють своїх неповнолітніх дітей на навчання за межі рідних домівок, і в наш тривожний час переживають за синів та доньок за сотні кілометрів від дому. Особливо, коли в країні триває затяжна війна, а сигнали тривоги щодня сповіщають про ракети, шахеди та бомби. Але, виявляється, небезпека може чатувати не лише з неба. Пізній вечір у звичайному гуртожитку може перетворитись на кошмар, що й сталося.

На цю кричущу подію відреагував і омбудсмен України Дмитро Лубінець. Його представниця в Хмельницькій області Оксана Кізаєва поспілкувалася з директором училища, який зазначив, що гуртожиток, де стався напад, не належить навчальному закладу. Проте на підставі договірних відносин училище користується приміщенням. А що ж з безпекою? Вона також “орендована”? Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Міністерства освіти та науки з вимогою розслідувати недбалість працівників закладу. Він повідомив, що інцидент з побиттям 15-річного хлопця трапився пізно ввечері, після закінчення чергування працівників училища, які мали забезпечувати порядок до 22.00. Лубінець підкреслив, що саме працівники училища зобовʼязані нести відповідальність за дотриманням норм, правил проживання та дисципліну в гуртожитку.

Він направив запити до поліції та Міністерства освіти та науки, аби провести службове розслідування щодо халатності працівників училища, які не забезпечили належний рівень безпеки. Також він звернувся до Національної соціальної сервісної служби з проханням вжити заходів реагування.

Мати хлопця заявила, що претензій до керівництва училища вона не має, але вимагає справедливого покарання для нападника.

Тетяна Руса

.

Кримінал у гуртожитку: омбудсмен вимагає розслідування

Джерело: proskurivplus.km.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua