Податкова інформує: до уваги платників податків

18 жовтня 2024 р. 11:36

18 жовтня 2024 р. 11:36


Фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на майно, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету платника, а також через мобільний застосунок «Моя податкова» .

Однією з поширених підстав виникнення податкового боргу з податку на майно є не отримання податкових повідомлень-рішень через невідповідність податкової адреси фізичної особи її фактичному місцю проживання. Фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну місця реєстрації протягом місяця з дня виникнення таких змін, шляхом подання відповідної заяви за встановленою формою (5ДР). Крім того, фізична особа – платник податків може подати до Державного реєстру відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі виникнення питань, платник має право звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою за роз’ясненнями або проведення звірки даних за письмовою заявою. Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату земельного податку, платник має право звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних за письмовою заявою.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів контролюючим органом проводиться перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове повідомлення-рішення, а попереднє повідомлення – рішення вважається скасованим.

Якщо у власності фізичної особи перебувають об’єкти нерухомості, що підлягають оподаткуванню, а податкове повідомлення-рішення не отримано, необхідно звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) з письмовою заявою та правовстановлюючими документами для нарахування та сплати податку.

Наголошуємо на необхідності виконання конституційного обов’язку зі сплати податків, добровільного дотримання вимог податкового законодавства, своєчасної оплати податкових зобов’язань та недопущення порядку та строків сплати, які визначені Податковим кодексом України.

Реклама

Податкова інформує: до уваги платників податків

Джерело: starkon.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua