Рекордна кількість нових ФОПів в Україні: жінки домінують у підприємництві

18 вересня 2024 р. 09:35

18 вересня 2024 р. 09:35


За перші вісім місяців 2024 року українці відкрили майже 194 тисячі нових фізичних осіб-підприємців (ФОП). Цей показник свідчить про зростання інтересу до підприємництва навіть у складних економічних умовах, які виникли через війну. Цікаво, що 60% нових ФОПів були започатковані жінками, що демонструє рекордний рівень участі жінок у бізнесі. Для порівняння, у 2023 році цей показник складав 55,6%, а у 2022 — 47%, що вказує на значну позитивну динаміку.

Однак, не всі нові підприємства витримують випробування часом. За даними платформи відкритих даних Опендатабот, більше третини нових бізнесів закриваються в перший рік своєї діяльності. В цілому, за січень-серпень 2024 року в Україні закрилося понад 120 тисяч ФОПів, але кількість нових бізнесів все ще перевищує закриті у 1,6 разів, що свідчить про поступовий розвиток підприємництва.

Інфографіка основних сфер діяльності ФОП інфографіка ФОП

Значний ріст спостерігається і на регіональному рівні. У Черкаській області за перші вісім місяців 2024 року зареєструвалися 5 446 нових фізичних осіб-підприємців. Натомість за цей же період закрилося 3 285 ФОПів. Така позитивна динаміка підтверджує, що місцеві підприємці активно долучаються до бізнес-середовища, а жінки стають важливою рушійною силою в цій сфері.

Підсумовуючи, підприємництво в Україні демонструє стійкість навіть у важких умовах. Зростання частки жінок серед нових ФОПів — це важливий показник зміни гендерних ролей у бізнесі.

***

Реклама

Рекордна кількість нових ФОПів в Україні: жінки домінують у підприємництві

Джерело: zoloto.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua