Від електрика до морпіха – торований шлях 22-річного Ростислава Гусака

19 вересня 2024 р. 13:21

19 вересня 2024 р. 13:21


Цьогоріч новий навчальний рік стартував 2 вересня. Адміністрація золотоніської гімназії використала короткочасну відпустку свого випускника 2017 року, а нині морського піхотинця Ростислава Гусака для зустрічі із школярами на святковій лінійці.

Ця нагода – удача для журналістів. Тож не прогавили і ми. Розмова із 22-річним захисником додала упевненості: у нас – надійний захист. А вже тоді мелькнуло: як швидко подорослішали наші діти.

Ростислав Гусак – народився і виріс у Золотоноші. Навчався у гімназії ім. Скляренка. Серед шкільних предметів перевагу віддавав історії, українській мові. Потім - у Черкаському політехнічному фаховому коледжі. Після здобуття спеціальної освіти електрика-енергетика у 2021 році пішов на контрактну службу до Збройних сил України. 30 липня 2024 року – термін контракту закінчився.

  • - Але я продовжую служити далі у 35-ій окремій бригаді морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського, - каже впевнено. – Я його перепідписав, щоб отримати сержантське звання. У моїх планах – подальше навчання військовій справі. Уже наступного року отримаю диплом про вищу освіту і, якщо все добре складеться, стану офіцером.

Війна змінила плани хлопця. Але фахові навички стали у нагоді. Особливо при вивченні електротехніки та енергетики, а також під час ремонту та обслуговування електрифікованих пристроїв та механізмів.

  • - Щоби я став військовим – про це мріяв мій батько Ярослав. У житті так склалося, що я обрав морську піхоту. Мені дуже пощастило з нашим підрозділом, - зізнається щиро. – У нас дуже класний підрозділ, цікава робота. Вона мені дуже подобається і тому я задоволений.

Ростислав розповідає про свої перші враження від військового життя, адже прийшов з цивільного устрою, із невійськової сім’ї, не маючи елементарної підготовки і навичок. Уява про дисципліну і порядок формувалася на основі фільмів та серіалів.

  • - Варіант строкової служби не розглядав взагалі, - зізнається, - а в Армію хотілося, не терпілося себе випробувати. Звернувся у рекрутинговий центр морської піхоти, де мені надали координати контактної особи. Я вже знав, у яку бригаду хочу. Тому мене познайомили з моїм майбутнім командиром, з командуванням підрозділу.

Військовик деталізує, як пройшла перша зустріч, співбесіда, де визначилися з посадою, з обов’язками. Тільки після цього був підписаний контракт.

Цікавлюся, які приховані ресурси оголила служба у війську.

  • - Я й не підозрював, що мене поглине з головою такий вид праці як човнова військова справа. Це дуже цікаво, різноманітно. Ти співпрацюєш з багатьма підрозділами, використовуєш багато технічних засобів. Це різні човни, різні катери. У різних умовах: вдень-вночі, на морі, на річках. Ти контактуєш з багатьма людьми. Океан нових знайомств. Буваєш у різних містах.

Ростислав не приховує: морська військова справа - складна.

Від електрика до морпіха – торований шлях 22-річного Ростислава Гусака

Це для стороннього човен, як маршрутка. Прийшов, сів і тебе повезли. А для моряків – це довгий період із складною підготовкою, куди входить розвідка місцевості з повітря на початковому етапі, а потім маса додаткових нюансів: маршрут, яка вода, яке дно, чи заміновано.

Любов до морської справи лише зміцніла після отриманого поранення. Думки полишити підрозділ морпіхів навіть не допускав. Залишився і продовжив виконувати свої обов’язки.

  • - Буду навчати людей і передавати здобуті знання, - ділиться планами. – У нас немає навчального центру, доводиться самотужки опановувати спеціальність. Тому хочу заощадити час на навчання новачків.

Найбільше розчарування «Гуся» - байдужість людей, більшості яких просто немає ніякого діла до подій, що відбуваються у країні. Мало хто зважає на військових чи висловлює їм свою вдячність.

  • - Двічі під час своїх приїздів у Золотоношу намагався за допомогою знайомого волонтера Станіслава Шабріна організувати зустріч з молоддю, з юнаками, - пояснює. – Але не прийшов ніхто, жодна людина, підозрюючи, на мою думку, що на зібранні представники ТЦК роздаватимуть повістки.

А ідея доволі проста - рекрутинг, щоб підтягти молодь у підрозділ морської піхоти, провести лекцію, ознайомити з нюансами роботи.

Серед однокласників Ростислава є мобілізовані. Один з них вважається зниклим безвісти, інший воює на Харківському напрямку. На фронті – рідний дядько хлопця. Батько теж мав бажання взяти до рук зброю, але завадила інвалідність.

  • - Я пишаюся своїми батьками, - каже. – Мама Ірина та батько Ярослав - найкращі, бо вони завжди і в усьому мене підтримують. Знаю, що дуже переживають. Особливо «горіли нерви», коли дізналися, що я – 300-сотий. Але – це мій надійний тил.

Батьки повинні пишатися таким сином. Але вони надто скромні і лише одиниці з їхнього оточення знають, що Указом Президента України від 26 березня 2024 року Ростислав Гусак нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Ця відзнака – за проявлену мужність і самовідданість у порятунку побратимів із надзвичайним ризиком для власного життя.

Від електрика до морпіха – торований шлях 22-річного Ростислава Гусака

Раніше, за відвагу був удостоєний честі носити берет морського піхотинця. 35 окрема бригада морської піхоти неодноразово вручала йому відзнаки за успішно виконані бойові операції.

Замість побачень і дискотек Ростислав обрав для себе іншу долю - долю воїна. "Якщо не я, то хто!" - таке його життєве кредо.

Від електрика до морпіха – торований шлях 22-річного Ростислава Гусака

Позивний Ростислава - «Гусь». Цілком зрозуміло, що від прізвища. Та подумалося: дай Боже, тобі дитино, завжди виходити сухим з води, за будь-яких обставин знаходити вихід із складної ситуації.

Ми філософствуємо з приводу викладання шкільного курсу історії. У нас різні погляди. Але сходимося на тому, що нині простіше сформувати власну думку про історичні події, маючи необмежений доступ до різних інтернет-джерел. Виходячи з історичної практики, що усі війни в світі закінчувалися за столом переговорів, намагаюся спровокувати співрозмовника на передбачення російсько-українського збройного фіналу.

  • - Мені не цікаво, яким способом припинеться це кровопролиття. Куди важливіше, аби тільки швидше, щоб було менше смертей. Можливо, при домовленостях воюючих сторін.

Наша розмова відбулася у визначний для історії день – 2 вересня, коли закінчилася Друга світова війна. Десь глибоко-глибоко в думках хотілося сподіватися, що цей збіг недаремний і десь таки сильні світу цього вже виношують способи укладення миру.

***

Реклама

Від електрика до морпіха – торований шлях 22-річного Ростислава Гусака

Джерело: zoloto.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua