Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

22 жовтня 2024 р. 13:04

22 жовтня 2024 р. 13:04


На Благовіщенській – від Золотоніського ветеринарного коледжу до спеціалізованої школи №1- протягом двох днів працювала комунальна техніка, працівники ПП «Базис плюс» та спеціалізована техніка підрядників. Протягом 14 і 15 жовтня вони проводили санітарну обрізку дерев. Для убезпечення власного транспорту людей, муніципальні інспектори із 7-ої ранку перекрили заїзд на Благовіщенську.

На цій локації розташовані – гуртожиток коледжу, Центральна бібліотека для дорослих та дітей, фінансове управління міськвиконкому, управління праці та соцхазисту населення Золотоніської РДА, приватний стоматологічний кабінет, Центр обслуговування платників Золотоніської державної податкової інспекції, магазин з ремонту мото-, велотехніки та електрокосарок, державна та приватна нотаріальні контори, салон краси, експертна оцінка майна, аніматорська студія. Працівники усіх цих структур та їхні численні відвідувачі бачили стан зелених насаджень, одні з яких були вражені омелою, а шість інших засохли. Після найменшого вітру комунальникам доводилося прибирати тротуари від сухого гілля. Енергетики не раз приїздили підключати трансформаторну підстанцію, бо гілки вплуталися в електролінії. Тим часом робота усіх установ і закладів була паралізована. Про ці проблеми знали і були вимушеними їхніми заручниками ті, хто працює на цій локації або є їхнім відвідувачем.

Коли на Благовіщенську заїхала техніка, вулиця стала центром Всесвіту. Усі небайдужі золотоніські дописувачі кинулися штурмувати соцмережі, звинувачуючи керівництво громади у збагаченні за рахунок проданих дров, у відмиванні коштів на цих роботах, у знищенні зелених насаджень…

  • - Наші інспектори відслідковують стан зелених насаджень, збирають заявки від установ, організацій про аварійні дерева, - пояснює процедуру випилювання дерев начальник управління житлово-комунального господарства міста Артем Харін. – У першу чергу звертаємо увагу на заявки директорів шкіл та завідуючих дитячими установами. Плюс звернення голів квартальних комітетів. Також самостійно обстежуємо локації. Щоб прийняти рішення про зрізання дерева, попередньо ще працює комісія, яка обстежує і обміряє аварійне насадження. Потім йде оформлення документів, де першим – лист на Державну екологічну інспекцію Центрального округу, що знаходиться у Полтаві. Цей орган направляє свого представника-еколога, який додатково обстежує і погоджує або не погоджує процедуру випилювання.

За словами Артема Вікторовича, якщо насадження підлягає зрізанню, еколог підписує акт-дозвіл на проведення робіт. Ця процедура триває щонайменше півроку. До того ж, до дозволів додається і рішення виконавчого комітету. І коли вже пакет документів повністю готовий, виконавці замовляють спецавто - ліктьову вишку, яка в місті одна і на її послуги теж черга.

  • - Не продаємо! - відповів посадовець. – Завозимо безкоштовно мешканцям громади відповідно до черги поданих заяв. У пріоритеті родини загиблих, учасники бойових дій, ветерани війни. Серед цих категорій першочерговим правом користуються ті, для кого дрова – єдине джерело опалення.

Кронування на Благовіщенській зазнали лише ті дерева, які підлягають санітарній обрізці. Ялини та берези залишилися неторкнутими. Омолодили липи і каштани.

Кілька років тому подібний бум невдоволення вирував навкруг процесу омолодження на вулиці Незалежності, біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Краще раз побачити, аніж слухати або читати.

Як пообіцяв заступник міського голови Олександр Флоренко, на місці спиляних дерев будуть висаджені молоді.

Хочеться побажати, аби тільки саджанці були декоративними, низькорослими, щоб їхній догляд не потребував фінансових витрат та не створював довколишнім проблем, не вартих виїденого яйця.

***

Реклама

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Омолодження чи нажива: для чого зрізали дерева

Джерело: zoloto.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua