Бракує електриків, слюсарів, водіїв та швачок. Де цьому навчають на Чернігівщині і як вступити?

26 липня 2024 р. 20:39

26 липня 2024 р. 20:39


Бракує електриків, слюсарів, водіїв та швачок. Де цьому навчають на Чернігівщині і як вступити?

Якщо проаналізувати перелік цивільних вакансій по Чернігову та області - то легко помітити закономірність: практично кожна друга пропозиція стосується саме робітничих професій.

Так, на work.ua агрохолдинг шукає електромонтера, у Чернігові потрібен водій з власним авто, а ще комплектувальник-вантажник, будівельник, працівник автосервісу, закрійник, виконроб, логіст, водій навантажувача, слюсар-ремонтник, офіціанти теж у попиті.

Не варто думати, якщо кандидат належить до класу «синіх комірців», то йому доведеться розраховувати на невелику зарплату. Наприклад, слюсар на виробництві дверей може отримати до 29,5 тис грн, а слюсар-ремонтник кавових машин до 20 тис грн.

Нині розпал абітурієнтського сезону. Чернігівські навчальні заклади профтехосвіти теж активно відбирають заяви від майбутніх студентів.

Яким буде навчальний сезон 24/25? Чи готові заклади до блекаутів? Кого готуватимуть профтехи і які вакансії найпопулярніші - про все це і не тільки у нашому матеріалі.

Як зізнаються співрозмовники «Часу Чернігівського», профтехосвіта - нині в топі. Абітурієнти та їхні батьки вже підбирають заклади, де навчатимуться їхні діти. Тим паче, що загальна якість української профтехосвіти - висока і конкурентна з європейською.

Чернігівське ВПУ: має укриття та оновлює майстерню

Соловйова Олена – заступник директора з навчально-виховної роботи комунального закладу «Чернігівське вище професійне училище» Чернігівської обласної ради, заступник голови приймальної комісії училища коментує:

«Абітурієнтів заохочуємо, в першу чергу, професіями, які є затребуваними на місцевому ринку праці. Великий попит сьогодні на слюсарів–ремонтників, слюсарів механоскладальних робіт, токарів. Після закінчення навчання немає проблем з працевлаштуванням, оскільки на ринку праці існує постійний попит на робітничі кадри.

Сприяє підвищенню мотивації до навчання у нас також оновлення матеріально-технічної бази училища. Найближчим часом в рамках реалізації зазначених вище проєктів будуть оновлені майстерні училища, що дасть можливість опановувати обрану професію з використанням сучасного обладнання.

Ще одним стимулом є безкоштовне навчання та можливість отримання академічної та соціальної стипендії».

У профтесі процес подачі документів почався з 1 червня 2024 і триває досі.

Однак фактично вже завершений набір абітурієнтів в групи на базі базової середньої освіти (після 9 класу) за виключенням професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Рихтувальник кузовів», оскільки декілька років поспіль набір абітурієнтів за вказаною професією здійснюється за результатами співбесіди та конкурсу атестатів. Співбесіда відбудеться у серпні 2024.

Як вступити?

​Вступити до ЗП (ПТ)О можна після 9 та 11 класів без складання національного мультипредметного тесту. Кожен заклад самостійно визначає правила вступу та іспити, які потрібно буде скласти, а також дати, у які потрібно подати документи.

В цьому році абітурієнти мають можливість подавати документи для вступу як в паперовому вигляді (як це було раніше), так і через електронний кабінет вступника.

«Лише для здобуття диплома фахового молодшого бакалавра (спеціальність «Підприємництво та торгівля») потрібно обов’язково подавати заявку через електронний кабінет вступника», - зазначила Олена Соловйова.

І додає: приймальна комісія працює в звичайному режимі щодня, крім вихідних з 9.00 до 17.00, члени якої готові надати будь-яку допомогу і консультацію щодо вступу.

У разі повітряної тривоги, у закладі є укриття.

«​Хочеться відмітити, що в 2024 під час проведення профорієнтаційної роботи здійснювалася взаємна тісна співпраця з адміністрацією закладів загальної середньої освіти міста Чернігова, що позитивно вплинуло на зростання кількості бажаючих вступити до профтехів, про що свідчить наявність конкурсу на деякі професії», - оптимістично пояснює Олена Соловйова.

На які професії набирають абітурієнтів?

Училище здійснює набір за такими професіями:

На базі 9-ти класів:

  • верстатник широкого профілю (3 роки навчання);
  • слюсар з механоскладальних робіт, слюсар-ремонтник (3 роки навчання);
  • слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Рихтувальник кузовів (3 роки навчання).

На базі 11-ти класів:

  • токар. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів (1,5 року навчання);
  • агент з постачання (10 місяців).

На базі робітничої професії з подальшим отриманням диплому фахового молодшого бакалавра:

  • підприємництво та торгівля (1,5 року навчання).

​Навчання здійснюється безкоштовно, здобувачі освіти отримують стипендію, пільгові категорії отримують соціальну стипендію.

Чи є вже перші заявки?

В цьому році вступна кампанія проходить динамічніше, аніж торік. На базі 9-х класів набір вже фактично завершено.

На базі робітничої професії є 25 заявок з можливих 28. Триває набір за професіями «Агент з постачання» та «Токар. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів».

Бажаючі можуть подавати документи.

Окрім того, тут провадять співпрацю з міжнародними партнерами. Нині відбувається процес масштабної модернізації закладу освіти завдяки оновленню матеріально-технічної бази училища та виробничого обладнання. У 2024 заклад потрапив до переліку 72 профтехів України, які стали переможцями масштабного проєкту від МОН України #100 майстерень, метою якого є оновлення майстерень ЗП (ПТ)О за новими стандартами професійної підготовки.

«Наше училище за цим проєктом отримає кошти на створення навчально-практичного центру механічної обробки металів машино-будівного профілю (18 млн грн). Зараз вже розпочалися ремонтні роботи в цьому напрямку. Буде закуплено обладнання для сучасної майстерні», - говорить заступник голови приймальної комісії.

Другий серйозний проєкт з модернізації - навчально-практичний центр сучасного автосервісу училища вартістю 12 млн грн. Він реалізується завдяки коштам фінської міжнародної неурядової організації Finn Church Aid.

Також в 2023 за кошти державної субвенції за підтримки Управління освіти Чернігівської міської ради та Управління освіти і науки ЧОДА у будівлі профтеху повністю замінили вікна на металопластикові. Зараз триває ремонт покрівлі на всіх корпусах училища.

Ну і на додачу заклад забезпечений двома потужними генераторами. В планах - отримання установок для збереження енергії.

Чернігівський центр ПТО: має у своєму активі співпрацю зі швейцарським проєктом та кілька генераторів

У КЗ «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» з навчально-виховної роботи Чернігівської обласної ради говорять: сюди варто вступити хоча б тому, що вони гарантують не лише якісну освіту, а ще й оплачувану виробничу практику, перше робоче місце тощо.

Також тут безкоштовне навчання та отримання стипендії, а якщо учень буде здібним, то за результатами півріччя зможе отримувати і підвищену стипендію.

Що цікаво, тут гарантують яскраве студентське життя.

«…це спілкування в учнівському колективі під час офлайн-навчання, участь у конкурсах фахової майстерності, робота в гуртках та робота в учнівському самоврядуванні, різноманітті спортивні змагання…це надання соціально-психологічної допомоги за потреби. А ще це незабутні «учнівські роки», які проведені в нашому Центрі ПТО», - заохочує Наталія Голівець, заступник директора.

Наталія Голівець

На які фахи нині набирають абітурієнтів?

У Чернігівському центрі професійно-технічної освіти здійснюється набір згідно з ліцензією:

На базі повної загальної середньої освіти за професіями:

  • Кухар. Кондитер. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: кухар 4 розряду, кондитер 4 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 2 роки, денна, ІІ ступінь навчання.
  • Кухар. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: кухар 4 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 1 рік, денна, ІІ ступінь навчання.
  • Кондитер. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: кондитер 5 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 1 рік 8 місяців, денна, ІІ-ІІІ ступені навчання.
  • Офіціант. Бармен. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: офіціант 5 розряду, бармен 5 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 2 роки, денна, ІІ-ІІІ ступені навчання.
  • Офіціант. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: офіціант 4 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 1 рік, денна, ІІ ступінь навчання.

На базі базової середньої освіти за професіями:

  • Кухар. Кондитер. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: кухар 4 розряду, кондитер 3 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 3 роки, денна, ІІ ступінь навчання.
  • Тістороб. Пекар. Освітньо-кваліфікаційний рівень випускника: тістороб 3 розряду, пекар 4 розряду. Термін, форма здобуття освіти: 3 роки, денна, ІІ ступінь навчання.

​Загальний обсяг прийому: 240 осіб.

Приймальна комісія здійснює прийом документів від вступників починаючи з 3 червня 2024 і завершує не раніше, ніж за 5 днів до початку навчального року. Робота приймальної комісії регламентується Правилами прийому до комунального закладу «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Чернігівської обласної ради на 2024 рік, погодженими Управлінням освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.

Наразі план регіонального замовлення по набору вступників на базі базової середньої освіти виконано на 100%, а на базі повної загальної середньої освіти виконано більше 50%. Отже, прийом заяв на навчання продовжується, інформує пані Голівець.

Тут також є укриття на випадок тривог.

Щодо співпраці з міжнародними партнерами та грантами, то у профтесі можуть похизуватися угодою зі швейцарським фондом Decide, який допомагає створити профорієнтаційний кулінарний хаб.

18 липня 2024 відбулася зустріч з менторами пілотного проєкту з розробки стратегічного плану розвитку закладу освіти. Працювали над стратегією розвитку Чернігівського центру ПТО в рамках реалізації Швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» (DECIDE). Під час зустрічі обговорили проведену аналітичну роботу, провели SWOT аналіз, напрацювали бачення розвитку закладу на 2027 рік.

«Наші педагоги долучилися до проєкту «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів», який реалізується в межах Швейцарсько-українського проєкту Швейцарсько-український проєкт DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні. З 10 липня 2024 року наші педагоги взяли участь в онлайн-навчанні для 240 потенційних майстер-тренерів з усієї України», - повідомила Наталія Голівець.

Майстер-тренери – це ті, хто потім каскадним методом будуть творити зміни: вони отримають сертифікати експертів кулінарного спрямування і підуть у свої області вчити викладачів профтехів, а ті, в свою чергу будуть вчити кухарів навчальних закладів.

Також для того, щоб освітній процес проходив безперервно під час блекаутів навчальний заклад забезпечений 4 генераторами потужностями: 2,8 кВт,  5,4 кВт, 8 кВт та 50 кВт, яких цілком вистачить для роботи Центру ПТО.

Довідково

Станом на 1 липня 2024 контингент учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області складає 2936 учнів, з яких 2183 (74,4%) разом з робітничою професією отримують повну загальну середню освіту.

У 2023/2024 навчальних роках закладами підготовлені 2122 кваліфікованих робітника, із яких 1317 (62,1%) працевлаштовані на перше робоче місце, коментують у Департаменті освіти та науки Чернігівської ОДА

План замовлення на підготовку робітничих кадрів та фахових молодших бакалаврів закладами професійної (професійно-технічної) освіти області на 2024 складає 2398 осіб, з яких 301 – за професіями загальнодержавного значення та 2312 – регіональне замовлення (область – 1076, м. Чернігів - 1236), що більше плану обсягів регіонального замовлення 2023 року на 114 осіб (5,1%) і більше від фактичного набору 2023 року на 154 особи (7,1%).

Всього у 2024 закладами заплановано провести набір 86 навчальних груп (81 – робітничі професії, 5 – фахові молодші бакалаври), середньою наповнюваністю 26 осіб.

Цього року Чернігівським професійним ліцеєм залізничного транспорту планується здійснити набір групи на базі базової середньої освіти з нової професії «Електрозварник ручного зварювання. Слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування».

Прогнозована чисельність учнів станом на 1 вересня 2024 - 5334 особи, що на 218 (4,1%) більше аналогічного періоду минулого року.

Скількох загально розраховують набрати?

Станом на 12 липня 2024 показники прийому учнів складають 1389 осіб (57,9% від плану набору).

План регіонального замовлення виконано на 57,5%.

Прийнято 1330 осіб, з них на базі повної загальної середньої освіти – 428 (38,1% від плану набору), на базі базової середньої освіти – 900 (76,3%), на базі незавершеної середньої освіти – 2 (20%).

Виконали регіональне замовлення у межах 60%-90% Куликівський, Ніжинський, Сокиринський, Ічнянський професійні аграрні ліцеї та Чернігівське вище професійне училище.

Найнижчий відсоток виконання у Чернігівському професійному будівельному ліцеї (38,2%), Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту (48,4%).

Кіно таки робить свою справу, романтизуючі деякі фізично важкі і складні професії. Плюс, бʼюті-індустрія, яку завжди показували на великих екранах. Тож, не дивно, що групи на навчання на кухарів, візажистів, перукарів набрані повністю.

У Департаменті звітують: найбільшим попитом у вступників користуються професії на базі базової середньої освіти.

Повністю сформовані групи з професій «Кухар. Кондитер», «Тістороб. Пекар», «Візажист. Перукар», «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. «Рихтувальник кузовів», «Слюсар з ремонту с/г машин  та устаткування. Тракторист-машиніст с/г виробництва. Водій автотранспортних засобів», «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Водій автотранспортних засобів. Електрозварник ручного зварювання», «Робітник фермерського господарства».

В той же час поки мало бажаючих навчатися на базі повної загальної середньої освіти з професій «Електромонтер охоронно-пожежної сигналізації. Охоронник», «Електромонтажник силових мереж та електроустаткування», «Озеленювач» (Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту), «Кондитер», «Офіціант» (Чернігівський центр професійно-технічної освіти). І дарма, адже електромонтер може розраховувати на зарплату у 20 тис грн.

Показники виконання державного замовлення з професій загальнодержавного значення складають 173 особи (57,5% від плану замовлення).

Окрім того, до Сновського вищого професійного училища лісового господарства подано 20 заявок на навчання за рахунок фізичних осіб.

Щодо професійної (професійно-технічної) освіти

У 2023/2024 навчальних роках для забезпечення потреб економіки у робітничих кадрах працювали 13 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 5 із них в очному форматі, решта – у змішаному.

Упродовж навчального року підготовлено понад 3,5 тисяч кваліфікованих робітників. Найбільше – для промисловості, будівництва, громадського харчування, сільського господарства.

Що новенького?

На замовлення підприємств також отримані ліцензії та оголошено набір вступників з нових професій «слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування», «плодоовочівник», «бджоляр».

Завдяки активній співпраці з міжнародними партнерами до профтехів надійшло 1014 одиниць комп’ютерної техніки, що сприяло покращенню комунікації в освітньому процесі.

В умовах воєнного стану заклади освіти отримали 13 резервних джерел електропостачання (генератори). Техніка допоможе уникати перерв у навчанні.

За фінансової підтримки держави (близько 22 млн грн) й міжнародних організацій (23,1 млн грн ) з метою поліпшення умов навчання та підвищення якості освіти у 6 профтехах реалізуються проєкти зі створення навчально-практичних центрів для навчання і перенавчання з актуальних для регіону професій аграрної, машинобудівної, деревообробної, лісогосподарської та транспортної галузей.

Ще 2 профтехи планують відкрити профорієнтаційну майстерню (хаб) та профорієнтаційний кулінарний хаб за сприяння швейцарсько-українського проєкту DECIDE  (грант у 3,6 млн грн кожному).

"Час Чернігівський" писав про таке:

Схожі новини

Бракує електриків, слюсарів, водіїв та швачок. Де цьому навчають на Чернігівщині і як вступити?

Джерело: cntime.cn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua