"Як подолати тривогу": поради від практичної психологині Ольги Чурикової

27 липня 2024 р. 09:39

27 липня 2024 р. 09:39


45

Поділитися:

25 липня у Ніжині відбувся захід у ветеранському просторі «Незламні» на тему: “Як подолати тривогу”. Журналісти MYNIZHYN відвідали захід та поспілкувались з фахівцем про корисну та некорисну тривогу, дізнались вправи, які допоможуть справитись з нею.

Заняття проводила Ольга Чурикова – практична психологиня у методі когнітивно-поведінкової терапії, членкиня української асоціації когнітивно-поведінкової терапії, кризова та сімейна консультантка, сертифікована тренерка методу Мюррей.

— Наскільки важливо пам’ятати про тему тривожності і знати, як з нею впоратись у наш час?

— Я би більше сказала, що важливо спостерігати за собою. Для одних людей може бути актуальною тема злості, для інших - більш актуальна тема тривоги. Потрібно розуміти, коли у мене тривога виникає, і чому вона виникає. І коли ми розуміємо, які причини провокують цю тривожність, можна впливати на ці причини і впливати на свій стан. Загалом для українців ця проблема зараз є поширеною, навіть самі повітряні тривоги уже провокують стан тривожності просто через те, що вони лунають. То розуміти себе і знати як з цим бути, приймати свій стан як нормальний в цих обставинах – це те, що ми маємо робити кожного дня.

— Щоб ви могли порадити кожній людині, які зіткнулася з раптовою тривожністю?

— Із порад, які можуть бути загальні, не розуміючи звичайно природи тривожності конкретної людини, то може бути такий аналіз для себе. Перший крок - про що я переживаю, чи є реальна загроза, реальна проблема? Другий крок, певно найважливіший в цьому, - чи можу я вплинути на цю ситуацію, про яку я переживаю? Чи можу я щось зробити, щоб ця ситуація вирішилася? Якщо я можу, то я повинна це робити, тобто робимо план і вирішуємо цю ситуацію, якщо я не можу цього зробити, тоді відпускаю це переживання і займаюся тим, на що я можу вплинути, кому я можу допомогти, що я можу зробити зараз. Це для більш такого загального ознайомлення.

— Що для вас ветеранський простір “Незламні”?

— Зі сторони психологічного супроводу можу сказати, що для мене це те, чим я можу бути корисна, це мій особистий фронт на зараз. Я вважаю, що кожна людина потребує певної психологічної підтримки і допомоги у вирішенні тих проблемних ситуацій, які зараз у неї є. Кожна людина, у якої сталась ситуація, яка для неї зараз є важкою і неприємною, могла б звернутися за психологічною допомогою, і  це був би такий шлях, який може бути для неї легшим. Психологічна допомога - це не про розлади, це не про медичний супровід, це не про те, що я не окей. Це про те, що мені зараз з фахівцем буде легше пройти ту ситуацію, в якій я зараз опинився. Вся інформація, яка обговорюється під час консультації, залишається між людиною та психологом, нікуди не передається. Повна конфіденційність, яка забезпечує безпечний емоційний простір для людини. Тому якщо є якась життєва складність, якщо я можу з нею впоратись – чудово, якщо ні, то можна її швидше пройти з допомогою фахівця. За допомогою варто звертатися, бо саме для цього є цей простір.

— Для кого ветеранський простір “Незламні”?

— На даному етапі, ветеранський простір – це послуги психологічної допомоги, і спортивний зал у нас є, і дитяча ігрова кімната, і кінозал. Наш юрист допомагає вирішувати юридичні питання, яких зараз виникає дуже багато. Різні групові заходи у нас проводяться зусиллями фахівців з нашого міста, спрямовані на покращення психоемоційного та фізичного стану людини. Ветеранський простір спрямований, насамперед, на допомогу військовим, ветеранам, їхнім сім’ям, та сім’ям загиблих, зниклих безвісті. Тобто це перша категорія людей, для яких створено це затишне місце. Зараз і люди інших категорій теж можуть звертатися за допомогою.

— Якими будуть наступні заходи?

— Усі анонси наших заходів публікуються у групі «Ветеранський простір «Незламні» у фейсбуці.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як правильно говорити з людьми з інвалідністю, про етику спілкування, як навчити дітей етичного спілкування з людьми з інвалідністю . Про це та інше розповіла гостя програми "Полудень" на "Українському Радіо Чернігів" психологиня, консультантка-терапевтка з військової та кризової психології Наталія Павленко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:

"Як подолати тривогу": поради від практичної психологині Ольги Чурикової

Джерело: mynizhyn.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua