Ситуація в Корюківці: як вплинути на сусіда, який «розводить» золотарник

03 вересня 2024 р. 08:09

03 вересня 2024 р. 08:09


До редакції звернувся мешканець міста Корюківка , пенсіонер Володимир Андрєєв. Історія про те, як чужа проблема може стати власною, проте вирішити її самотужки не можна.

Володимир Іванович розповів, що проживає по 1 провулку Лесі Українки в Корюківці. Каже, поряд із ним живе сусід, який не доглядає за подвір’ям, а тому в його дворі, біля нього й на городі стрімко поширюється золотарник канадський — агресивна рослина, яка дуже швидко захоплює добре освітлені площі, та такі, що не обробляються.

— Сусід наш живе тут сам, ще не пенсіонер, мо` років п’ятдесят йому, — розповідає Володимир Іванович. — Дружина його померла, він працює. Однак, скільки разів звертався до нього, щоб викосив ці хащі, він лише обіцяє й нічого не робить. А натомість страждають люди.

Володимир Андрєєв Автор: Наталія Рубей

Бо це ж не лише про порушення благоустрою мова, а й про здоров’я навколишніх. Золотарник канадський викликає сильну алергічну реакцію у людей, котрі схильні до алергії. Ми, наприклад, не можемо відкрити вікно ні вдень, ні вночі, бо моя дружина — алергік, ні дня без медпрепаратів не може, а тут навколо росте стільки того золотарнику! Ось приїдьте, подивіться.

Ми побували на 1 провулку Лесі Українки, де нас зустрів Володимир Андрєєв. Власне, можна було й не показувати це подвір’я — його видно одразу. Некошена трава й чагарники вище людського зросту, серед яких панують жовті кущі золотарника канадського, який саме буяє яскравим цвітом. Господаря вдома не було, тож з ним поспілкуватися не вдалося.

Чи становить небезпеку для здоров’я людини золотарник канадський? Чи потрібно контролювати його поширення ? Чи є у діях сусіда ознаки порушення правил благоустрою? Редакція підготувала інформаційні запити до Корюківської міської ради та Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. Їхні відповіді обов’язково надрукуємо в газеті.

***

З відкритих джерел відомо, що золотарник канадський не є карантинним об’єктом, однак може викликати сильну алергічну реакцію у людей, схильних до алергії (почервоніння очей, сильна сльозотеча, риніт).

За ступенем небезпеки для навколишнього середовища та благополуччя, ця рослина перебуває в одному ряду з амброзією, борщівником і колорадським жуком. Завдає шкоди природі, лісовому й сільському господарству.

Кожен кущ виробляє до 100 тисяч насінин, схожість яких сягає 95%. Золотарник пригнічує ріст інших рослин, наслідком чого є зникнення комах, птахів, дрібних ссавців. Тварини не їдять золотарник. Площі, де він росте, не використовують як сінокоси та пашу.

Попри це багато хто й досі вирощує його як декоративну рослину, вважаючи лікарською та гарним медоносом, даючи волю небезпечній рослині. Боротися з ним можна хімічними й механічними способами. Скошувати рекомендують 3-4 рази на сезон, не допускаючи визрівання насіння.

Реклама

Ситуація в Корюківці: як вплинути на сусіда, який «розводить» золотарник

Джерело: susidy.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua