Чернігівська міська рада відстоює забудову Ялівщини?

06 вересня 2024 р. 09:37

06 вересня 2024 р. 09:37


Активісти у Чернігові проти забудови та схем навколо Ялівщини

"Судове засідання оголошується відкритим, слухається справа за позовом Чернігівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Чернігівської ОДА", - оголошує Ірина РАХМАНКУЛОВА, суддя Деснянського районного суду.

Так у Деснянському районному суді Чернігова починається розгляд резонансної справи щодо скандальних земельних ділянок в Ялівщині між гаражним кооперативом і кладовищем. Справа не нова: земля, яку, за даними екоактивістів, могли незаконно передати у приватну власність, ще у минулому році викликала інтерес прокуратури – було відкрито кримінальне провадження. Земельні ділянки, кажуть прокурори, мають особливе значення.

"Входять у межі пам’ятки археології місцевого значення «Поселення Ялівщина», ІІ – І тисячоліття до н.е. і І тисячоліття н.е., Х – ХІІІ століття, яка внесена до державного реєстру нерухомих пам’яток України та потрапляє в межі охоронної археологічної зони №2 міста Чернігова", - Наталія ДРАШПУЛЬ, прокурор.

Ця археологічна пам’ятка відома ще з 1940-х років. Але дивним чином територія була розпайована, а цільове призначення землі у 2023 році таємно змінилось з городництва на будівництво. І тепер Чернігівська ОВА разом із прокуратурою хочуть повернути унікальну археологічну пам’ятку у власність держави.

Натомість міська рада Чернігова виступає за те, щоб ці ділянки лишались у приватних руках, хоча це може призвести до руйнації важливого історичного спадку. Представниця міськради каже: під час розпаювання не було відомо про те, що на цій ділянці є археологічна пам’ятка. Але, за словами прокурора, ще у 1989 році було підписане відповідне охоронне зобов’язання, про це не могли не знати у міській раді.

"Наскільки я знаю, невідомо було щодо меж цих охоронних зон", - каже Анастасія СИДОР, юристка, представниця Чернігівської міської ради.

"Але відомо було щодо розташування поселення там? Зокрема комплексної пам’ятки?" - питає прокурор.

"Я не можу вам відповісти на це питання", - відповідє юристка.

Так само і один із відповідачів, власник землі, говорить: нічого не знав про археологічну пам’ятку, коли купував землю.

"Дізнався лише у кінці 2023 року, коли дог мене прийшов позов. Тобто як було: спочатку розпаювання, потім люди почали продавати земельні ділянки, деякі з них я придбав у 2006 році", - пояснює Олександр КОЛЕНЧЕНКО, відповідач.

Земля у Ялівщині, яку незаконно віддали під забудову

На резонансне слухання прийшли кілька десятків екоактивістів, які прагнуть зберегти Ялівщину від забудови і вже десять років борються з намаганнями розпродати «зелені легені» Чернігова. Кажуть: неодноразово чули заяви секретаря міськради Олександра Ломаки про недопущення зміни цільового призначення землі, але результату цих заяв – не бачать.

Рік тому Ломако закликав перевірити, як земельні ділянки в Ялівщині змінили цільове призначення

А сьогодні, навпаки, представниця міської ради по факту захищає власників землі.

"Ми маємо зберегти Ялівщину для нащадків, це мають розуміти всі. Це третій дерибан нашої Ялівщини за мого життя", - каже Тетяна ОПРИШКО, громадська активістка.

Засідання тривало кілька годин, суд заслухав позиції сторін. Наступного разу суд збереться через два тижні: заслухають показання свідків. «Час Чернігівський» слідкуватиме за розвитком подій.

"Час Чернігівський" писав про таке: Родичу Атрошенка на ділянках у Ялівщині по-тихому змінили призначення у кадастрі - з городництва на будівництво

Схожі новини

Чернігівська міська рада відстоює забудову Ялівщини?

Джерело: cntime.cn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua