Цікаво, але складно: особливості навчання чернігівських школярів і студентів за кордоном

06 вересня 2024 р. 10:56

06 вересня 2024 р. 10:56


Леонід (студент) та Семен (школяр) розповіли про особливості навчання в Україні та ЄС

Тисячі українських школярів та студентів, тікаючи від війни , нині перебувають за кордоном. Вони отримують знання, одночасно навчаючись у двох навчальних закладах, за місцем проживання та онлайн в українській школі чи університеті. Семен – з родиною два роки в Австрії. Із нового навчального року вчитиметься тільки в місцевому коледжі.

"У двох школах було вчитися важко, але я так захотів і вчився в обох одночасно. Мені було нормально. Було складно, бо багато домашніх  завдань та атестації були одночасно. Та через те, що програма була різна це давало більше навантаження і проблем, але закінчив. Більше не вчуся в українській школі, бо більше не можу, хожу на курси та з 1 вересня іду в коледж вчитися і працювати водночас", - каже Семен, школяр.

А от студенту Леоніду Лазебному опановувати науку під силу у двох університетах – Чернігівській Політехніці та університеті міста Зволле, що у Нідерландах, де зараз і перебуває чернігівець з родиною. Обіцяє, що після завершення навчання повернеться додому.

"Програма, яку я вивчаю в Нідердандах - мендежмент глобальних змін і проектів. Ця програма базується на 17 основних цілях. Дуже велика відмінінсть будівлі університетів. Тут нова, висока будівля. В ній є багато місця, де студенти можуть навчатися і проводити вільний час. Після занять піднімаюся на інший поверх і продовжую навчатися.

Навчатися на двхо спеціальностях одночасно - це цікаво. Мені потрібно думати, як суміщати знання, як можу вивчити. Іноді важко, бо через різницю у часі мені треба прокидатися о 6 ранку, щоб о 7.00 бути на онлайн з Чернігова. Там слухаю 3-4 пари, а потім їду до нідерландського закладу. Тут чекає інша тема. Тут завдання гуманітарні, креативні, які пов’язані з практичною робою. Я навчаюся тут і планую завершити моє навчання, я на 3 курсі. Але планую повертатися до україни і отриманими знаннями брати участь у відбудові держави", - каже Леонід, студент.

Цього року поєднувати навчання тим дітям, хто перебуває за кордоном, ще можливість буде. Але вже через рік доведеться робити непростий вибір: або повертатися в Україну, або вчитися виключно за місцем проживання.  Наразі ж школярам на «дистанційці» полегшили програму української освіти.

"Якщо діти, які в Україні дистанційно навчаються, то програма для них за повним обсягом. Діти, що за кордоном , які вчаться за місцем проживання і хочуть навчатися в українській школі, для них полегшена програма. Визначені основні предмети. Дітям буде легше за кордоном вивчати нашу програму. Це спільна робота міністерства, місцевої влади і батьків, які просили полегшити навчання дітей", - пояснює Наталія Дягло, керівниця відділу дошкільної та позашкільної освіти обласного управління освіти.

Наразі на Чернігівщині залишилося небагато навчальних закладів, де передабчено дистанційне навчання для тих, хто за кордоном.  Переважно ці школи у великих містах області.

"Час Чернігівський" писав про таке:

Схожі новини

Цікаво, але складно: особливості навчання чернігівських школярів і студентів за кордоном

Джерело: cntime.cn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua