Аналітик оцінив вірогідність наступу з білорусі

06 вересня 2024 р. 15:26

06 вересня 2024 р. 15:26


Аналітик групи покійного Дмитра Тимчука «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець оприлюднив свіжий огляд подій стосовно білорусі і тих сил, які нині зосереджені уздовж північного кордону України.

І тут є дві новини. Хороша: сил там зосереджено не достатньо для повноцінного наступу. Погана: найбільший військовий потенціал режиму Лукашенка - на Гомельському напрямку поблизу Чернігівщини.

Нині противник (збройні сили республіки білорусь), а також російське командування, розгорнули на території рб два "оперативно-тактичних угрупування військ (сил)" проти України. За словами Костянтина Машовця , він їх оцінює «такими собі».

«Я непросто використав у цьому випадку лапки.

Як на мене, статус "оперативно-тактичне угрупування" (ОТУ) тут, м'яко кажучи, виглядає занадто гучно для цих угрупувань. На мій погляд, їм цілком достатньо буде терміну "тактична група" (за бажанням, можна ще додати - "зведена")», - коментує експерт.

Які ж "ОТУ", розгорнуті саме на території білорусі?

Подаємо з коментарями та репліками Костянтина Машовця, вважаємо, що вони важливі тут.

1) ОТУ "Викинг", його командний пункт розгорнутий в районі селища Зябровка (Гомельська область, 22 км до кордону з Чернігівщиною), має у своєму складі:

  • 339-й окремий мотострілецький батальйон (омсб) 120-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр). Головні сили (2 роти + КСП) розгорнуті в районі авіабази (ну як, авіабази, скоріше - польового аеродрому) "Мозырь", ще одна рота - в районі с.Тереховка. Коротше кажучи, батальйон частково розтягнули вздовж кордону.
  • 355-й окремий танковий батальйон (отб) цієї ж 120-ї омсбр, також розтягнутий, як й 339-й омсб. Одна танкова рота батальйону додана "на підсилення" 339-му омсб й також знаходиться в районі Мозирського аеродрому, дві інших розгорнуті в районі селищ Климівка та Калиніна.
  • Зведена тактична група 51-ї артилерійської бригади (абр), приблизно до дивізіону... розгорнута південніше м. Гомель, ймовірно має у своєму складі вогневі підрозділи на 152-мм артсистемах (АС) типу - 2С5 "Гиацинт-С" та 2А65 "Мста-Б".
  • Реактивна артилерійська батарея (реабатр) зі складу 336-ї реактивної артилерійської бригади (скоріш за все, на 301-мм реактивних системах залпового вогню типу "Полонез, до 4-6 ПУ). Розгорнута в районі тієї ж Зябровки.
  • Ну й, звісно, "мобільний компонент" - до 2-х рот 383-го десантно-штурмового батальйону (дшб) зі складу 38-ї окремої десантно-штурмової бригади. Ці також ошиваються в районі Зябровки.
  • В якості "передових сил", у складу "ОТУ Викинг" використовується 33-й окремий загін спеціального призначення (СпП) також "типу розгорнутий" в районі Зябровки, але насправді, більше часу проводить безпосередньо в районі українсько-білоруського державного кордону.

2) ОТУ "Волат": командний пункт розгорнутий в районі м. Мозир, має у своєму складі:

  • Розгорнутий повним складом 357-й парашутно-десантний батальйон зі складу 103-ї окремої повітряно-десантної бригади (район м. Мозир - південно-західніше та південніше).
  • 382-й десантно-штурмовой батальйон (дшб) 38-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр), розтягнутий також, як й його "колеги" -  підрозділи розгорнуті в районах Великий Боков, Валавськ, Мозир.
  • Ну й 2 (два) зведених тактичних загони (до батальйону кожний) 5-ї окремої бригади СпП. Один розгорнутий в районі с.Іваново (це Брестська обл.), інший - в районі с.Приболовичи (Гомельська обл., але поблизу Житомирщини).

Загальні кількісні показники цієї білоруської "армії вторгнення"

  • особового складу (о\с) - явно до 3 тисяч "голів"...
  • танків - до 30 одиниць (можливо, навіть, менше)
  • бойових броньованих машин (ББМ) - десь 130-140 одиниць
  • артилерійських систем (АС), включно із 120-мм мінометами - до 60-62 одиниць
  • реактивних систем залпового вогню (рахуючи, як зведений дивізіон 51-ї абр, так й реабатр 336-ї реабр), десь 9-10 одиниць.

Тепер, власне, про самих  росіян, які розміщені на території республіки білорусь.

«Їх, загалом, десь до 1000 "тушок" (без урахування "вагнерів") і їх контингент є достатньо специфічний:

- Оперативна група офіцерів ЛенВО (читай УВ "Север") - від 40-а до 44-х "голів". Типу для "взаемодействия", насправді - контролюють дії білоруських військових, щоб вони відбувались виключно у руслі рішень російського ГШ й загалом, кремля, а також, щоб останні "не спрыгнули" в самий відповідальний момент…», - пише Машовець.

За певними ознаками, мають "дуже широкі повноваження" щодо прийняття рішень безпосередньо "по месту".

  • Ланка оперативно-тактичної авіації вкс рф (на АБ "Барановичи") - до 4-х винищувачів типу Су-30СМ із пілотами + відповідна кількість інженерно-технічного складу.
  • Зведена тактична група сил ППО - зі складу 1530-го та 1533-го зенітних ракетних полків (зрп) зі складу, відповідно - 25-ї та 93-ї дивізій ППО 11-ї армії ВПС та ППО вкс рф - прикривають АБ "Барановичи", а також "польові аеродроми" в районі Мозиря та  Зябровки, ну й розміщенні у цих районах пункти технічної допомоги, райони зосередження, склади й т. д. військ противника. Мають на озброєнні, приблизно 6-7 одиниць зенітних ракетно-гарматних комплексів типу "Панцирь-С1" та до 18 одиниць мобільних елементів зенітних ракетних систем С-300\400 (включаючи ПУ та обладнання управління й забезпечення бойової стрільби.
  • Оперативна група на радіотехнічному вузлі АБ "Барановичи", а також на вузлі дальнього зв'язку вмф ри-фи (Вилейка).

«Десь до 350-400 колишніх "вагнерів" ошивається також на території білорусі. Частина з них зображує з себе "инструкторско-методический состав", інші зведені у окремі тактичні підрозділи "на утриманні" білоруського бюджету», - каже експерт.

Також він спробував виокремити певні загальні риси, притаманні нинішній ситуації із гіпотетичним білоруським вторгненням на територію України й сформулювати певні висновки.

На даний час білоруське військове командування має у РОЗГОРНУТОМУ стані - 1 мотострілецький батальйон, 1 танковий батальйон, 2 десантно-штурмових батальйону, 1 парашутно-десантний батальйон, 1 зведений артилерійський дивізіон, 1 реактивну артилерійську батарею. До цього можна додати 2 загони "передових диверсантів" + зведену роту "глибинної розвідки".

У добовій готовності до розгортання перебувають ще - 1 мотострілецький батальйон (78-й мсб зі складу 6-ї омсбр), 1 десантно-штурмовий батальйон (381-й дшб зі складу 38-ї одшбр), 1 артилерійський дивізіон (змішаний артилерійський дивізіон 38-ї одшбр), 1 парашутно-десантний батальйон (317-й пдб зі складу 103-ї опдбр).

«Таким чином, кремлівські стратеги на білоруському напрямку (або Поліський операційний напрямок), мають в РОЗГОРНУТОМУ стані, або в дуже близькому до нього - до 13 формувань рівня "батальйон\дивізіон"», - вважає Машовець.

Більшу частину цих тактичних груп складає саме "мобільний" компонент білоруського війська. Адже це - переважно батальйони 38-ї окремої десантно-штурмової та 103-ї окремої повітряно-десантної бригад.

Перша задіяна майже у повному складі, друга - принаймні двома "штатними" батальйонами. Додавши сюди більшу частину 5-ї обр СпП (не менше 2-х зведених тактичних загонів) й усвідомивши той факт, що до складу "першого ешелону" гіпотетичного білоруського вторгнення входять лише 2 мотострілецьких батальйону та 1 танковий (з 13-и розгорнутих у його складі), то… якщо "якесь вторгнення" з боку білорусі й заплановане, то воно явно повинно відбуватися у вигляді мобільних (рейдових) дій обмеженого масштабу у тактичній зоні і ймовірно - виключно у прикордонні. Принаймні, так виглядає на даний момент, міркує військовий аналітик.

Для прориву углиб території супротивника цього явно не досить.

Інакше кількість "важких" (мотострілецьких та танкових) батальйонів, здатних прориватися у глибину бойових порядків противника, долаючи ПІДГОТОВЛЕНУ систему оборони противника, й там закріплюватись з метою утримання захопленого, у складі ВЖЕ розгорнутих військ (сил) противника на Гомельскому та Мозирському напрямках була би зовсім іншою, говорить Костянтин Машовець.

Очевидно, у цьому сенсі, основні зусилля командування противника (й відповідно його війська\сили) зосереджені переважно у Гомельській області (це Чернігівський, Припятський та Овручський напрямки), на Ковельскому та Сарненському напрямках розгорнуті сили й засоби у набагато меншій кількості.

«Також зовсім не випадково на даний момент у білорусі знаходяться "взаемодеятели-контролёры" саме зі штабу ЛенВО (УВ "Север"), а не зі штабу "штатного" Московського воєнного округу, у зону відповідальності якого, власне, й входить загальне "Западное (Белорусское) стратегическое направление" у мирний час.

Адже, на даний момент саме війська цього округу (а не МВО), у вигляді угрупування військ (УВ) "Север", розгорнуті у Брянській, Курській та Бєлгородській областях, тобто на напрямках, які безпосередньо примикають до території білорусі», - йдеться у повідомленні Машовця.

Він переконаний: усі перераховані сили говорять про те, що провокацію у прикордонні білорусі цілком можна очікувати.

«…якісь "асиметричні" дії обмеженого масштабу та рівня, саме прикордонного характеру з боку противника - цілком можливі. Саме тому, уважно відслідковувати зміни у кількості та структурі сил та засобів противника, зосереджених та розгорнутих на цьому напрямку, а особливо, їх активність у прикордонній смузі - таки варто», - резюмує експерт.

"Час Чернігівський" писав про таке:

Схожі новини

Аналітик оцінив вірогідність наступу з білорусі

Джерело: cntime.cn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua