Є шанси на компенсацію: жителі Чернігівщини можуть звернутися у міжнародний реєстр збитків

06 вересня 2024 р. 17:41

06 вересня 2024 р. 17:41


Руйнування Чернігова. Квітень 2022 року

Постраждалі жителі Чернігівщини мають змогу відшкодувати завдані ворожим вторгненням і обстрілами збитки, звернувшись із заявою до міжнародного реєстру збитків.

Звісно, що швидше отримати компенсацію вдасться через державну програму єВідновлення, якою скористалися вже тисячі жителів Чернігівщини, проте через міжнародний реєстр збитків після завершення війни теж є шанс отримати кошти за втрачене майно або ж за завдану людині моральну чи фізичну шкоду. Тож сенс звертатися є, повідомили на брифінгу у Чернігові юристи громадської організації «Український голос громад».

Руслан Марченко керівник  ГО «Український голос громад»:

Людям доцільно вносити туди інформацію. Фіксувати пошкодження. Думаю дійде черга до компенсації, можливо це будуть заморожені активі і люди щось отримають. Там є 12 розділів, моральна, фізична шкода, пошкодене майно і т.д. Є куди можна внести інформацію. Міжнародний реєстр збитків реалізований через ДІЮ і людина може подати заявку, а якщо не може зробити самостійно чи нема застосунку, то хай звернеться до нашої орагнізації і ми її скеруємо і допоможемо це зробити,  але людина повинна прийти і сказати, щоб ця сума була чимось підтверджена.

Наразі темпи програми єВідновлення на Чернігівщині дещо уповільнилися. Є затримки з виплатами компенсацій, що є також стримуючим фактором насамперед для пошуку людям житла за сертифікатами.

Сергій Куреня в.о начальника управління містобудування та архітектури  Чернігівської ОВА:

Темпи реалізації сертифікатів не такі й великі і люди купують житло переважно на вторинному ринку, в тому числі і в Чернігові. Головне, щоб продавці хотіли продавати за житлові сертифікати. Насправді більшість хоче живі гроші. Не всі просунуті і переживають, що розрахуються сертифікатом.

Автори : журналіст Юрій Михуля, оператор Олександр Довбенко.

Схожі новини

Є шанси на компенсацію: жителі Чернігівщини можуть звернутися у міжнародний реєстр збитків

Джерело: cntime.cn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua