Підприємець з Ніжина має плани встановити електростанцію дл

07 вересня 2024 р. 11:56

07 вересня 2024 р. 11:56


74

Поділитися:

Підприємство-експортер з Ніжина ТОВ «Оксамит Смаку», яке спеціалізується на виробництві нерафінованої олії, планує поставити у себе на території електростанцію на один Мегават потужності, однак — бракує коштів. Власник підприємства Олександр Стрілко вирушив до Індії, де має ознайомитися з роботою аналогічних електростанцій. У подальшому він сподівається, що реалізувати проєкт зможе з допомогою держави, пише Час Чернігівський.

Напередодні візиту до Індії нам вдалося поспілкуватись з бізнесменом. За його словами, підприємство страждає від процесу нерівномірного відключення електроенергії, що призводить до зношування обладнання і нерівних неконкурентних умов. Через це зростає собівартість продукції.

«Коли ми пробули в статусі регулярних відключень липень - це одна історія, а якщо це буде декілька місяців, ми втратимо багато виробництв. Це стосується взагалі секторальних напрямків економіки. Для нас вважливо розуміти критерії, по яких держава визначає критичність», — каже Олександр Стрілко.

Власник олійного заводу переконує, що його підприємство готове підхопити ініціативу з установки спеціальних парових турбін задля виробництва електроенергії, однак є низка ускладнень, які заважають зробити це зараз. Перш за все це наявність необхідних фінансів та бюрократичні перепони.

«Такі компактні енергогенеруючі установки - це те, про що кажуть і Президент, і Уряд. Ніжинщина має три заводи, які виробляють альтернативне паливо. Відповідно можна вироблять багато електроенергії, спалюючи гранули. Можливо, варто зібрати виробників і зробити одну велику чи три невеликі станції. Основне, що цей матеріал для виробництва електроенергії є», — каже Олександр Стрілко.

Підприємство всерйоз розглядає реалізацію енергетичного проєкту. З можливими варіантами звернулись до індусів.

«Вони дали нам варіанти з проєктними установками на 500 кіловат і на один Мегават. Їду до Індії подивитись як це працює. Індія - один із лідерів виробництва турбін. Нам цікаво подивитись, щоб не просто це на папері було. Крім електроенергії це і тепло. Тут немає програшу, тут всі у виграші. Ми будемо рухатись в цьому напрямку, але це вже буде відкладено на інший інвестиційний період. Ми розуміємо, що вартість електроенергії буде тільки зростати, без власної генерації буде важко», — говорить експортер.

Вартість установки на 500 кіловат коштує 700 тисяч доларів. Втім, підприємець має намір поторгуватись з індусами. Якщо зійдуться по ціні, шукатиме де взяти гроші, хоча переконаний, що держава та бізнес можуть скооперувати зусилля, адже такі проєкти є взаємовигідними.

Автор: Віталій Назаренко

Як повідомляв MYNIZHYN , Оксана Труш, засновниця "Жу-жу shop", перетворила свою любов до меду та творчість на успішний бізнес . Від перших експериментів з медовим шоколадом до розширення асортименту, вона постійно шукає нові можливості для розвитку

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:

Підприємець з Ніжина має плани встановити електростанцію дл

Джерело: mynizhyn.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua