Як вплинути на сусіда, який «розводить» золотарник канадський? Ситуація у Корюківці

12 вересня 2024 р. 12:14

12 вересня 2024 р. 12:14


До редакції звернувся мешканець міста, пенсіонер Володимир Андрєєв із проблемою, яку самотужки не може вирішити: що робити, якщо сусід «розводить» золотарник канадський? Роз`яснення щодо цієї рослини та ситуації надали Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області та Корюківська міська рада.

Володимир Іванович розповів, що проживає по 1 провулку Лесі Українки в Корюківці. Каже, поряд із ним живе сусід, який не доглядає за подвір’ям, а тому в його дворі, біля нього й на городі стрімко поширюється золотарник канадський — агресивна рослина, яка дуже швидко захоплює добре освітлені площі, та такі, що не обробляються.

Володимир Андрєєв біля свого подвір`я. Справа - сусідська ділянка, де не борються з бур`янами Автор: Наталія Рубей

— Сусід наш живе тут сам, ще не пенсіонер, мо` років п’ятдесят йому, — розповідає Володимир Іванович. — Дружина його померла, він працює. Однак, скільки разів звертався до нього, щоб викосив ці хащі, він лише обіцяє й нічого не робить. А натомість страждають люди. Бо це ж не лише про порушення благоустрою мова, а й про здоров’я навколишніх. Золотарник канадський викликає сильну алергічну реакцію у людей, котрі схильні до алергії. Ми, наприклад, не можемо відчинити вікно ні вдень, ні вночі, бо моя дружина — алергік, ні дня без медпрепаратів не може, а тут навколо росте стільки того золотарнику! Ось приїдьте, подивіться.

Ми побували на 1 провулку Лесі Українки, де зустрів Володимир Андрєєв. Некошена трава й чагарники вище людського зросту, серед яких панують жовті кущі золотарника канадського, який саме буяє яскравим цвітом. Господаря вдома не було, тож з ним поспілкуватися не вдалося.

Чи становить небезпеку для здоров’я людини золотарник канадський? Чи потрібно контролювати його поширення ? Чи є у діях сусіда ознаки порушення правил благоустрою? Редакція надіслала інформаційні запити до Корюківської міської ради та Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Золотарник канадський не належить до карантинних об’єктів

Відповідь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області:

«…На території Корюківського району офіційно зареєстрований один карантинний вид бур’яну — амброзія полинолиста. Відповідно до Переліку регульованих шкідливих організмів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України від 29.11.2006 р. № 716 (далі — Перелік регульованих шкідливих організмів), амброзія полинолиста віднесена до списку А2 Карантинні організми, обмежено поширені в Україні.

Розпорядженням Корюківської районної державної (військової) адміністрації від 22.06.2022 р. № 64 запроваджений карантинний режим по амброзії полинолистій на загальній площі 10,87 га, а також затверджений план фітосанітарних заходів із локалізації та ліквідації цього регульованого шкідливого організму.

Золотарник канадський Автор: Наталія Рубей

…Золотарник канадський не включений до Переліку регульованих шкідливих організмів і не є карантинним об’єктом. Отже, у зв’язку з його виявленням не може бути запроваджений карантинний режим. Найбільш поширений метод боротьби з бур’янами — агротехнічний, який полягає у фізичному знищенні шкодочинних рослин прополюванням, культивацією, боронуванням ґрунту.

Поряд з цим, суб’єктами господарювання широко застосовується хімічний метод. Звертаємо увагу, що застосування пестицидів необхідно проводити за суворого дотримання регламентів, вимог санітарних норм і правил та відповідно до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Сусід порушує правила благоустрою

Відповідь Корюківської міської ради:

«…Відповідно до Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання та прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів і дотримання тиші в громадських місцях населених пунктів Корюківської міської територіальної громади, які затверджені рішенням сьомої сесії Корюківської міської ради восьмого скликання від 8.07.2021 року № 57-7/VIII (далі — Правила), наведені такі визначення: «суб’єкти у сфері благоустрою громади — органи державної влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, фізичні особи-підприємці, органи самоорганізації населення, громадяни».

Розділом 3 Правил встановлені такі вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій прилеглих і закріплених територій:

— підприємства, установи, організації й інші суб’єкти у сфері благоустрою, незалежно від форм власності та господарювання, прибирають свою, закріплену та прилеглу території;

— межі та режим використання закріпленої за підприємствами, установами, організаціями, іншими суб’єктами у сфері благоустрою території визначаються відповідними органами державної влади й органами місцевого самоврядування, залежно від підпорядкування об’єкта благоустрою, або власником, якщо територія перебуває у приватній власності;

— регулярне знищення бур’янів, скошування трави заввишки більше ніж 10 см, видалення сухостійних дерев і чагарників, видалення сухого й пошкодженого гілля та забезпечення їх видалення;

— регулярне обстеження власних, закріплених і прилеглих територій із метою виявлення амброзії полинолистої й інших карантинних рослин, вжиття негайних заходів щодо їх знищення.

Отже, враховуючи описану ситуацію, можна стверджувати про наявність ознак порушення правил благоустрою

Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У грошовому еквіваленті для громадян розмір штрафу встановлюється від 340 до 1360 грн.

Якщо фізична особа вважає, що її права порушуються, чи вбачає в діях інших громадян ознаки правопорушення, може звертатися на гарячу лінію «102» та повідомляти про виявлені випадки».

Реклама

Як вплинути на сусіда, який «розводить» золотарник канадський? Ситуація у Корюківці

Джерело: susidy.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua