У Корюківці підприємиця облаштувала клумбу, яку одразу почали розбирати по камінчику

14 вересня 2024 р. 08:15

14 вересня 2024 р. 08:15


Нещодавно біля магазину «Леді та джентльмени» в Корюківці з’явилася клумба з декоративного білого каміння та туй, яка вночі підсвічується сонячними світильниками. Зайшли подивитися й Сусіди.Сіty. З’ясувалося, що світла клумба притягує не лише погляди. Дехто внадився розбирати її по камінчику.

Перед магазином і справді стало світліше через обраний білий колір клумби. Підприємиця Олена Василенко каже, що облаштувала її власним коштом, щоб приємно було не лише покупцям, а й усім, хто проходить і проїздить повз.

Олена Василенко, власниця магазину «Леді та джентльмени» Автор: Сусіди.Сіty Олена Василенко, власниця магазину «Леді та джентльмени»

— Хотілося якось осучаснити територію, щось по-європейськи, а не традиційну клумбу з квітами, — розповідає Олена. — Дизайн ми придумали з моєю подругою, вдячна їй за допомогу. Почала шукати виконавця. Спочатку домовилася в Чернігові, а коли представники тієї фірми перестали виходити на зв’язок, звернулася в КП «Благоустрій». Міський голова Ратан Ахмедов порадив мені ландшафтну дизайнерку Людмилу Кликову з Сосниці, яка в нашому місті облаштовувала територію перед музеєм, лікарнею тощо. З Людмилою Миколаївною ми обговорили безліч ідей, але зупинилися на моїй — клумбі з білої гальки, яку вона, правда, доповнила зеленими туями, котрим можна придавати різну форму.

У Києві через Інтернет Олена замовила одну тонну гальки білого кольору, яку доставили просто під магазин «Новою поштою». Маленькі туї приїхали з Сосниці. Світильники на сонячних батареях підприємиця купила в місцевому «АТБ».

Роботи з облаштування клумби під керівництвом Людмили Кликової тривали недовго, два дні — біла клумба справді помітна здалеку, а зелені деревця додають життя й кольору настилу з камінців. Пізніше, глибокої осені, Олена планує висадити ще голубу ялинку і декоративну сливу.

— Багато людей почали цікавитися, де купувала гальку — розповідаю, даю контакти, — каже Олена Василенко. — Дехто заходить у магазин і дякує за красу на вулиці. Мені приємно, що люди звертають увагу, цінують і задоволені.

А ось про тих, хто почав шкодити, Олена розповідає неохоче. Це в основному діти шкільного віку та малеча з батьками. Усіх їх вона бачить на записах відеокамери, яка працює цілодобово

— Діти почали набирати повні жмені тієї гальки з клумби та просто розкидати по траві довкола, — каже підприємиця. — Доводиться щоразу ходити збирати, що знайду. Інші кладуть до кишень і йдуть. Уявіть, якщо кожен візьме по камінчику? Найприкріше, що інколи батьки стоять осторонь і підштовхують маленьку дитину набрати тих камінців. А вони ж оброблені різною хімією, спеціальним клеєм, щоб довго не втрачали свого вигляду, щоб не проростало там різне насіння, яке несе вітер тощо. Це все залишається на руках, якщо їх узяти! А одна мама свою малечу усадила попою на білу гальку, щоб та гралася, наче в пісочниці… Мені не шкода камінчика — шкода людського труда. Не хочу ні з ким сваритися, не хочу виховувати ні дітей, ні дорослих, щоб самій не засмучуватися. Вирішила так: якщо й надалі продовжуватимуть красти гальку, просто передам усі матеріали з відеокамери до поліції.

Доки ми розмовляли з Оленою, перехожі й дійсно стишували ходу, щоб помилуватися її клумбою. Бо це красиво. І ввечері клумба має ошатний вигляд, коли загоряються світильники. Покупці магазину, теж зупиняються, розглядають, фотографують. «Люди вже активно купують осінній одяг. Ми повністю оновили асортимент, щоб школярів можна було одягнути, і чоловікам та жінкам утеплитися. Усе, починаючи з верхнього одягу — і до штанів, кофтин і тощо є в продажу. Навіть зимові спортивні костюми».

Реклама

У Корюківці підприємиця облаштувала клумбу, яку одразу почали розбирати по камінчику

Джерело: susidy.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua