«Звертаюся до всіх, хто надумає палити на городі». Корюківчанка просить не спалювати рослинні рештки

16 вересня 2024 р. 13:11

16 вересня 2024 р. 13:11


Навесні та восени у паліїв городини й сухої трави зазвичай «загострення» — не можуть втриматися від того, щоб не розвести багаття на городі чи в саду. І їм байдуже до інших людей, котрі не виносять їдкого диму. Тридцятивосьмирічна корюківчанка Марина Гетта — одна з тих, хто фізично страждає від дій паліїв.

Марина звернулася в редакцію в надії на те, що її історію прочитають господарі, котрі дозволяють собі спричиняти шкоду всьому живому щонайменше двічі у рік.

— Ми двадцять років живемо у мікрорайоні, який всі називають «новими вулицями», і весь цей час навесні та восени мешканці паралельного провулку, з якими сусідять наші городи, палять рештки рослинності на своїх ділянках, — розповіла Марина Гетта. — Наприклад, коли прибирають кукурудзу, то складають цілі купальські вогнища! Я завжди виходжу, і по-хорошому прошу цього не робити, і сварюся, але людям байдуже. Їм невтямки, що це ж не просто смердить, осідає на пранні й не можна вікна відчинити — у мене спостерігається алергічна реакція на той дим і сморід, запаморочення, задишка, кашель, не можу вдихнути й доходить до блювоти! Що вони роблять, побачивши мене? Кидають граблі та тікають із городу, не хочуть слухати. А скільки таких горе-господарів у всьому місті, від яких страждають люди й природа?..

Марина дивується: навіщо випалювати рослинні рештки, якщо вони гарно перегнивають у компостній ямі чи навіть просто в ґрунті на городі. Потреби немає палити рослинність, якщо її подрібнювати та приорювати. Так, наприклад, робить їхня сім’я.

Зазвичай ті, хто випалює, пояснюють свої дії тим, що так усе своє життя робили й вони, і їхні батьки. Можливо. Але ж життя не стоїть на місці. Змінюється світ, і змінюємося в ньому ми. Колись давно, приміром, ніхто й сміття не сортував, а нині більшість людей це робить.

Правильно говорять, що українська земля палає не лише від ворожих бомб, а й від місцевих паліїв — Марина Гетта

— Це справжня диверсія тих людей, котрі знищують рослинність і живі організми, наражають на пожежі себе та своїх сусідів, — говорить Марина. — Хочеться, щоб люди були добрішими одне до одного, розуміли й усвідомлювали свої дії, мали не споживацьке ставлення до навколишнього світу, а господарське. Щоб були зацікавлені у збереженні здоров`я своїх дітей у цей нелегкий час, коли і без нас ворог забруднює нашу природу з повітря і по воді! А тому звертаюся до всіх, хто надумає палити на городах, із проханням цього не робити, інакше буду вимушена повідомляти про ваші дії поліцію та рятувальників. Ображайтеся тоді на себе, бо штрафи немалі.

* * *
Нагадуємо: за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною й іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків й опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках та інших зелених насадженнях у населених пунктах і поза ними передбачена адміністративна й кримінальна відповідальність.

Паліям загрожують штрафи від 3060 до 6120 грн (посадовим особам — від 15300 до 21420 грн).

Реклама

«Звертаюся до всіх, хто надумає палити на городі». Корюківчанка просить не спалювати рослинні рештки

Джерело: susidy.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua