Чернігівець-стронгмен відкриє бізнес. Про це розказала перша віцепрем'єрка

19 вересня 2024 р. 19:09

19 вересня 2024 р. 19:09


Юлія Свириденко з Євгеном Смагою

Ветерани поступово стають драйверами української економіки. Зокрема, і завдяки проєкту «Робота без бар'єрів», який впроваджує Міністерство економіки України.

Перша віцепремʼєрка Юлія Свириденко зауважує - спеціально адаптоване робоче місце для ветерана, опанування нової професії в 50 років, компенсація за працевлаштування ВПО - нині це реальність.

І вже є конкретні приклади. Чиновниця говорить: спілкується із земляком - чернігівцем та зіркою ветеранського спорту Євгеном Смагою.

«Надзвичайно бачити, як наші програми допомагають людям. Півроку тому я познайомилася з ветераном Євгеном Смагою. Під час оборони Чернігова він отримав важке поранення. Втім не здався. Він пройшов 50 кілометрів по Чорногірському хребту, встановив світовий рекорд зі стронгмена, отримав грант від держави на запуск свого бізнесу. Тепер у Чернігові з’явиться автомийка самообслуговування відкрита нашим захисником коштом гранту для ветеранів», - підкреслює Свириденко .

Безбар’єрність сьогодні — це не просто нагальна необхідність для сотень тисяч українців, вона має стати новим способом мислення, як для держави загалом, так і для кожного українця персонально, говорить чернігівка.

«Подолання економічних бар'єрів — один із важливих елементів для побудови інклюзивного середовища. Саме тому «Робота без бар'єрів» — флагманський проєкт у межах Національної стратегії з безбар'єрності, яка реалізується за ініціативи Першої Леді України Олена Зеленська.

Цього року ми впроваджуємо цілу низку проєктів, які сприяють тому, аби кожен хто бажає працювати, мав таку можливість», - наголосила Свириденко.

Це і програма компенсацій для роботодавців за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю, і компенсації за працевлаштування ВПО, і ваучери на перенавчання, і гранти на старт власної справи. Всіма цими програмами Мінекономіки спільно із Державною службою зайнятості охопили близько 200 тис українців.

За рік роботи програми вже 972 роботодавці отримали компенсації за облаштування робочих місць для 1086 людей з інвалідністю, зокрема й ветеранів. Сума компенсацій вже склала 73,1 млн грн.

Від початку цього року вже 17,2 тис українців скористалися програмою. Найактивніше на ваучери подаються люди 45+ років, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю та учасники бойових дій.

Профінансовано за програмою з початку року 120 млн грн.

Програма компенсацій за працевлаштування ВПО - вже 7,4 тис роботодавців від початку цього року подали заяви на отримання компенсації від Кабінет Міністрів України за працевлаштування 9,8 тис. українців, які вимушено покинули свої домівки. Загалом підприємцям перераховано 190 млн грн.

«Також ми активно працюємо над тим, щоб українці створювали нові робочі місця. Для цього діють наші мікрогранти. Це можливість отримати до 250 тис грн у межах програми «Власна справа», або до 1 млн грн у межах грантів для ветеранів, ветеранок, їхніх дружин та чоловіків», - наголошує віцепремʼєрка.

Понад 19,6 тис. українців стали переможцями грантової програми Власна справа /грант/ за понад два роки її дії. Держава інвестувала через гранти в їхній бізнес загалом 4,7 млрд грн.

Крім того, маємо вже понад 1000 переможців ветеранського компонента програми «Власна справа». Держава інвестує через гранти у бізнес ветеранів і ветеранок та членів їхніх родин майже півмільярда гривень.

Також запустили ще один компонент грантової програми — можливість для молоді взяти грант на власну справу у розмірі до 150 тис грн.

"Час Чернігівський" писав про таке:

Схожі новини

Чернігівець-стронгмен відкриє бізнес. Про це розказала перша віцепрем'єрка

Джерело: cntime.cn.ua