"Однією лівою": чоловік з Чернігівщини прибирає і ліпить вареники однією рукою

22 жовтня 2024 р. 17:21

22 жовтня 2024 р. 17:21


Віктор Голуб

Майстер на всі руки... із однією рукою! Він прокидається удосвіта – коли місто ще спить, одягає незмінну салатову жилетку, бере свій нехитрий інструмент і виходить мести вулиці. Відпрацювати зміну двірником: замести і зібрати листя, дати лад клумбам, позбирати сміття, а згодом, удома, після короткого перепочинку, зготувати обід та вечерю, спекти смачні пиріжки і навіть зробити закрутки! Усе це робота, здавалося б, проста та звична, проте для 59-річного Віктора Голуба — маленький щоденний подвиг. Адже працює, прибирає і навіть ліпить вареники чоловік… однією рукою. Його історію розказали Goodacity .

"Були кумедні ситуації – стою я, замітаю, аж тут жіночка підходить, каже: «Ви мені вибачте, мені тут сусідка сказала, що у нас двірник працює з однією рукою, я їй не повірила, думаю, підійду, сама подивлюся…» До такої «посиленої» уваги звикнути непросто, – сміється пан Віктор, – але приємно, коли люди підходять, дякують за чистоту… Хтось захоплюється, хвалить, каже, от молодець. Хтось, навпаки, кривиться, мовляв, сидів би вже вдома, що він там напрацює однією рукою… Я не прошу до себе особливого ставлення, роблю свою роботу нарівні зі всіма. Не хочу бути тягарем нікому, того й працюю".

Про те, як втратив кінцівку

Пан Віктор родом із села Карпилівка, що на Чернігівщині. Працював у сільгоспі, згодом був різноробочим, бригадиром у будівельній бригаді. Аж доки один день не розділив життя на «до» і «після»… Він донині пам’ятає точну дату трагедії – 8 серпня 1996 року.

"Ми з бригадою лагодили дах на п’ятиповерхівці, я тягнувся по матеріали, трохи не розрахував і необережно «полетів» звідти, – розповідає чоловік.

14 днів у комі, в реанімації – травми були такі важкі, що лікарі практично не давали шансів на життя. Лікарі сказали мамі Віктора: "Їдіть додому, ми подзвонимо, коли забирати тіло". Але чоловік вижив! Але праву руку довелося повністю ампутувати. Віктору тоді був 31 рік.

"Я ж будівельником працював, всі казали «майстер-золоті руки», а тут – правої руки нема, і що його робить? Тяжко я від того відходив, ой, тяжко… Не міг сам ні взуватися, ні вдягатися, ну геть нічого. Вже й смисла жити я не бачив. Признаюся – було й таке, що рахунки з життям звести хотів, але не вийшло, видно, доля давала мені знак – треба жити! І став себе збирати докупки… Пам’ятаю, мамі принесли кролицю, і вона мені каже – піди до сусіда, попроси, щоб клітку зробив для неї… Думаю, поки той сусід прийде, поки зробить, ану, сам щось покумекаю – та й взявся до роботи, хай навіть однією рукою. І так загорівся, запрацювався, що до вечора сам цю клітку і зробив. Вона, канєшно, кривенька-косенька вийшла, але для мене була – наймиліша в світі".

Відкрив магазин і одружився

Перші два роки по тому ніде не працював. Мав другу групу інвалідності, нікуди з нею не брали, так в очі і казали – а що з однією рукою робити будете? Чоловік вирішив не здаватися. Оформив підприємця, відкрив магазин, купив скутер, навчився їздити – і пішло-поїхало! За п’ять років після трагедії Віктор одружився – зустрів у Києві на автовокзалі свою майбутню дружину, запросив її попити кави, і так 19 років разом ту каву і пили. Купили будинок на Чернігівщині, у селі, де дружини мама жила.

"Я на той час уже повністю міг давати собі раду з усім навіть однією рукою. Жартував, що мовляв, та що там тієї роботи, я все – однією лівою, – сміється. – Пам’ятаю, як треба було закрити консервацію із слив, а дружина була якраз на роботі. Ходив-ходив я довкола тої банки, думав-гадав і… закатав таки сам, все чин-чином! Дружина приїхала, питає: «Як ти закрив – сусідку кликав на поміч?» А я їй – ні, сам справився. І після того підібрав собі такого ключа закаточного, щоб мені з ним було зручно, і навіть усі закрутки сам робив.

А вже таке як зготувати щось – то це мені запросто! Дружина працювала сутку через три у військові частині, то я завжди до її приходу старався щось смачненьке зробити: чи пиріжків напекти, чи навіть вареники зліпити. Спробував заради цікавості – чи я зможу, чи «втну», і таки зміг. Дружина у мене поваром була, то й я хотів не відставати, хотів показати, що я теж так нічого, – сміється. Довго боявся картоплю чистить – думав, не вдасться, але і цю «премудрість» опанував. Було б бажання – завжди можна всьому дати раду".

У 2020 році не стало дружини – згасла від раку... Півроку перед тим помер її син, пасинок Віктора. Чоловік не знав, як жити далі.

Повномасштабне вторгнення і переїзд у Чернівці

Перед повномасштабним вторгненням якраз гостював у невістки в Києві, 24 лютого повертався від неї до Чернігова. У Ніжині електричку зупинили, хлопці з тероборони пересадили людей в автобуси, завезли в одну зі шкіл в Ніжині, там у спортзалі добрих два тижні і жили – людям допомагали продуктами і всім необхідним.

"Коли неподалік біля нас впали аж три бомби, у приміщенні, де ми були, вибуховою хвилею винесло двері, посипалися вікна – щастя, що ми всі тоді у сховищі були… У місцевій церкві адвентистів пастор сказав нам, що готується евакуація – були варіанти їхати до Вінниці, Тернополя, у Чернівці чи в Польщу. Я вибрав Чернівці – якось мені так душа підказала, і незабаром поїхав туди...

Перші тижні жили там у гуртожитку, а потім я вирішив, що хочу теж бути чимось корисним, допомагати – а для цього мені потрібна робота… Взявся шукати: спасибі КП "МІСТОСЕРВІС" - Чернівці, які повірили в мене і запропонували мені йти працювати двірником. Подивилися, що я з одною рукою, пропонують, щоб мені легше було, давайте ви будете тільки за клумбами з квітами доглядати, а я на це – ні, я буду ту ж саму роботу робить, що й усі. Більше того, працюю нині навіть не на одній ділянці, а – на двох! Побачили на роботі, що справляюся, то й довірили мені. Працюю – і душа радіє, що працюєш, а коли люди ще й добре слово скажуть, похвалять, що чисто і красиво, то це найкраща вдячність!

Думав, що на місяць-два їду в Чернівці, а тут уже майже три роки! Маю тут свій кут – кімнату в гуртожитку мені видали, та й так і живу..."

Джерело: Goodacity

"Час Чернігівський" писав про таке: У Ніжині відзначили свою королеву чистоти - їй вручили телевізор та троянди

Схожі новини

"Однією лівою": чоловік з Чернігівщини прибирає і ліпить вареники однією рукою

Джерело: cntime.cn.ua