Тепліші зими й нівелювання сезонів – реальність Чернігівщини: роз’яснення експерта

22 жовтня 2024 р. 22:32

22 жовтня 2024 р. 22:32


Хоч надворі ще другий місяць осені, а українські синоптики вже складають прогнози на зиму. Зокрема в прогнозах йдеться, що зима буде теплою. До того ж, часто чуємо, що варто готуватися до кліматичних змін, коли літо буде спекотним, а зима – європейською.

Чи дійсно такі зміни – наша реальність, з’ясовували з Олександром Яковенком, старшим викладачем кафедри екології, географії та природокористування НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

Пане Олександре, чому в нас теплішають зими?

Власне, вже не один рік, як ми чуємо про глобальне потепління. До того ж, загалом спостерігається підвищення середньодобових, середньорічних температур. Також якщо на планеті підніметься температура на два градуси, ми досягнемо певного порогу. Я маю гідрометеорологічну статистику в наших широтах від 1941 року до сьогодні по Чернігівській метеостанції і Покошицькій. То в середньому ми вже маємо ці +2 градуси.

Згідно з цими даними, в середині минулого століття було похолодання, на нашій території були холодні зими та багато снігу. Натомість нині йде тенденція, що температура повітря буде підвищуватися.

Які головні чинники, що температура повітря підвищується?

Насамперед це людська активність, тобто господарська діяльність. Це – 50%. Адже глобально маємо перенаселення планети. І людям треба щось їсти, десь працювати, заробляти кошти. А решта 50% – це природні фактори, зокрема підвищення сонячної активності. Вплинути на ці обидві складові дуже складно.

Наприклад, на людську діяльність, що шкодить довкіллю, можна впливати системою штрафів. Наприклад, коли люди, особливо в селах, палять сміття, суху рослинність. Але ми часто бачимо, що ця система не спрацьовує.

Чи є приклади, коли на Чернігівщині через кліматичні зміни вирощують якісь нетипові культури?

Так, можна говорити про агрономічні особливості. На чернігівських широтах чудово ростуть кавуни, які зазвичай росли в нас в Україні далеко на півдні. Зокрема, гарні врожаї кавунів на Прилуччині.

Чи справді підвищення температури повітря вплине на те, що сезони не будуть контрастними?

Дійсно, весна і осінь уже перестали бути контрастними. Для нас звично, що після холодної зими приходить весна, коли погода стає щоразу теплішою. Так само і осінь, яка є переходом від тепла до холодної зими. Між тим, нині в нас – кінець жовтня, а листочки на деревах зовсім не перестали бути зеленими.

Окрім того, ми спостерігаємо цікаві температурні режими, коли ночі холодні, але дні теплі, здається, навіть 23 градуси тепла прогнозують синоптики.

Але загалом клімат у наших широтах має тенденцію вирівнятися, коли літо не буде надто спекотним, а зима дуже холодною.

Ірина Осташко

Тепліші зими й нівелювання сезонів – реальність Чернігівщини: роз’яснення експерта

Джерело: cheline.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua