ЄС виділив Україні перші €1,5 млрд доходів від зморожених російських активів

26 липня 2024 р. 12:40

26 липня 2024 р. 12:40


Ключові факти

  • Тепер гроші будуть направлені через Європейський фонд миру та до Українського фонду для підтримки військового потенціалу, а також підтримки відновлення країни.
  • Замороження активів російського Центробанку є результатом санкцій ЄС проти Росії, прийнятих після її агресивної війни проти України. Надзвичайні доходи, отримані в цьому контексті операторами ЄС, не належать Росії та зберігаються у центральних депозитаріях цінних паперів.
  • Відсьогодні ЄС почав спрямовувати ці доходи Україні.

Контекст

У відповідь на жорстоке та невиправдане вторгнення Росії на територію України Європейський Союз та його держави-члени вжили кілька пакетів обмежувальних заходів проти Росії. Близько €260 млрд активів Банку Росії у вигляді цінних паперів і грошових коштів заморозили в юрисдикціях партнерів G7, ЄС та Австралії, з них понад дві третини – в ЄС.

У межах санкцій було заморожено активи за Центральний банк Росії, що у ЄС. Заборона на операції, повʼязані з активами та резервами Центрального банку Росії та його афілійованих осіб, призводить до накопичення грошових коштів та депозитів на балансах центральних депозитаріїв від фінансових інструментів з настанням терміну погашення та генерує надзвичайні доходи.

Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від €3 млрд до €5 млрд на рік. ЄС раніше погодився надавати Україні прибуток двічі на рік, але США закликали союзників знайти способи надати Києву негайну і більш суттєву підтримку.

У лютому 2024 відповідно до пропозицій Єврокомісії Рада ЄС ухвалила, що центральні депозитарії цінних паперів, що зберігають активи та резерви Центрального банку Росії на суму понад €1 млн, які були заморожені внаслідок санкцій ЄС, повинні резервувати кошти і не можуть розпоряджатися отриманими чистими доходами.

21 травня Рада ЄС ухвалила низку правових актів, що дозволяють використовувати ці кошти на благо України .

ЄС виділив Україні перші €1,5 млрд доходів від зморожених російських активів

Джерело: forbes.ua (Новини)