ЄС перерахував перший транш із заморожених російських активів для підтримки України

26 липня 2024 р. 16:37

26 липня 2024 р. 16:37


Європейський Союз перерахував перший транш у 1,5 мільярда євро, отриманих із прибутку від заморожених російських активів, для підтримки України. Ці кошти будуть спрямовані через Європейський фонд миру та Фонд підтримки військового потенціалу України, а також на відновлення країни.

Як будуть використані кошти?

Європейський фонд миру : Фінансування спільних закупівель зброї та техніки для Збройних Сил України.
Компенсації державам : Виплата компенсацій країнам, які передають свої озброєння Україні.

Важливість цього кроку

Заморожування російських активів було швидкою відповіддю на розв'язану Росією війну і мало мінімальні заперечення. Однак, подальші дії викликали складні дискусії щодо політичних, юридичних, економічних та технічних аспектів.

Ми розуміємо наших партнерів, які намагаються знайти вичерпні відповіді на ці питання, щоб уникнути тривалих судових позовів, загроз для власних фінансових систем і можливого відпливу інвестицій з держав, які не є учасниками нашої коаліції, - зазначив Гетманцев.

Плани на майбутнє

Україна разом із союзниками прагне крок за кроком досягти фінальної мети, яка полягає в компенсації всіх збитків, завданих агресором. До кінця року разом із державами G7 планується знайти найкраще рішення щодо виділення Україні 50 мільярдів доларів, забезпечених доходами від заморожених російських активів.

Ми маємо виходити на формат повного відшкодування завданих Україні збитків, спираючись на Комюніке саміту лідерів держав G7, яке підтверджує, що Росія не отримає доступ до своїх активів доти, доки не компенсує всі збитки, заподіяні Україні, - наголосив Данило Гетманцев.



ЄС перерахував перший транш із заморожених російських активів для підтримки України

Джерело: socportal.info (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua