Аграріям повністю компенсують вартість розмінування землі

02 вересня 2024 р. 12:06

02 вересня 2024 р. 12:06


Кабінет міністрів збільшив розмір компенсації для агровиробників за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель з 80% до 100%.

Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 23 серпня, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міністерства економіки.

«Ми повністю покриваємо вартість гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення для тих агровиробників, які лише планують очищувати свої ділянки. Я розумію, що працюючи в умовах обстрілів, ускладненої логістики, важко знайти додаткові кошти, щоб повернути до використання ще кілька сотень гектарів землі, яка зараз простоює замінованою. Тому оплату таких послуг бере на себе держава, щоб фермери, які візьмуть участь у програмі, вже наступного сезону змогли сіяти і збирати урожай на очищених ділянках», – сказала перша віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Зазначається, що постанова набуває чинності з дня її опублікування. Це дає змогу Центру гуманітарного розмінування найближчим часом оголосити в системі Prozorro перші тендери на закупівлю послуг гуманітарного розмінування для тих фермерів, які подали заявки і відповідають умовам програми.

Фермери вже подали 135 заявок на розмінування 3 897 ділянок загальною площею понад 17 252 га.

За словами заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного, на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень.

Уже зареєстрований 51 оператор протимінної діяльності. Збільшення вартості компенсації до 100% дасть змогу фермерам розпочали розміновувати ті ділянки, які зараз не обробляються, оскільки на них можуть бути міни чи інші вибухонебезпечні предмети.

У програмі компенсацій можуть брати участь фермери, чиї землі є на деокупованих територіях, де підтверджена або можлива наявність вибухонебезпечних предметів після обстеження. Ці ділянки мають бути за межами 20-кілометрової зони від лінії бойових дій або кордону.

Як повідомлялося, в Україні замінованими є понад 20 тис. га земель аграрних державних підприємств, ще 98 тис. га потребуватимуть розмінування після деокупації.

Аграріям повністю компенсують вартість розмінування землі

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua