Аграріям компенсуватимуть 100% вартості розмінування сільськогосподарських земель

02 вересня 2024 р. 13:15

02 вересня 2024 р. 13:15


Уряд готовий повністю покривати витрати аграріїв на майбутнє розмінування сільськогосподарських земель. Раніше компенсація не перевищувала 80% витрат, тепер її збільшили до 100%.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що також тепер у програмі зможуть брати участь ті фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками ЄП IV групи. А торги із закупівлі послуг з розмінування с/г земель мають відбуватися виключно на аукціонах в системі Prozorro за участі не менше двох учасників.

"Ми повністю покриваємо вартість гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення для тих агровиробників, які лише планують очищувати свої ділянки. Оплату таких послуг бере на себе держава, щоб фермери, які візьмуть участь у програмі, вже наступного сезону змогли сіяти і збирати урожай на очищених ділянках", – наголосила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, відповідна постанова Уряду набуває чинності з дня її опублікування. Це дасть змогу Центру гуманітарного розмінування найближчим часом оголосити в системі Prozorro перші тендери на закупівлю послуг гуманітарного розмінування для тих фермерів, які подали заявки і відповідають умовам програми.

Хто може розраховувати на компенсацію

Станом на зараз фермери загалом подали 135 заявок на розмінування 3 897 ділянок загальною площею понад 17 252 гектари.

У Мінекономіки нагадують, що у бюджеті закладено 3 мільярди гривень на програму компенсацій, наразі вже зареєстровано 51 оператор протимінної діяльності.

Участь у програмі компенсацій можуть брати фермери, землі яких є на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження, підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. Визначені ділянки обовʼязково мають знаходитися поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Верифікацію, поданих фермерами заявок через Державний аграрний реєстр , здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 100% суми на спеціальний рахунок, відкритий фермером в одному із державних банків, що беруть участь у програмі.

Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку Центру.

Розмінування в Україні

Нагадаємо, з початку 2024 року сапери обстежили понад 171,7 тисячі гектарів сільськогосподарських земель, запланованих для першочергового обстеження та розмінування. Більш ніж 156,6 тисячі гектарів вже повернули аграріям для господарського використання.

Найвищі темпи розмінування у Херсонській області – 146 тисяч гектарів. Це майже 60% від запланованого у цьому регіоні на поточний рік. В Харківській області за перше півріччя розмінували 11,3 тисячі гектар, а в Миколаївській – 8,3 тисячі.

Слід зазначити, що Україна сподівається повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами та мінами земель у господарське використання протягом 10 років.

Аграріям компенсуватимуть 100% вартості розмінування сільськогосподарських земель

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua