Кудрицького звільнили з посади очільника "Укренерго"

03 вересня 2024 р. 16:08

03 вересня 2024 р. 16:08


Наглядова рада "Укренерго" увечері 2 вересня прийняла рішення про звільнення керівника компанії Володимира Кудрицького.

Виконувати обов'язки голови "Укренерго" буде заступник голови правління Олексій Брехт.

Останнім робочим днем Кудрицького стане 4 вересня.

Железняк підкреслив, що буде реакція міжнародних партнерів на звільнення Кудрицького і наслідки, які спричинить це рішення.

"Думаю, віддача буде також швидка і досить болюча", -вважає Железняк.

Раніше міжнародні донори закликали відтермінувати розгляд питання про відставку Кудрицького, допоки наглядова рада не буде укомплектована сьомим членом. Такий лист скерували премʼєр-міністру Денисові Шмигалю, голові Офісу президента Андрію Єрмаку, а також міністерці економіки Юлії Свириденко, міністру фінансів Сергієві Марченку та міністру енергетики Герману Галущенку.

Щодо звільнення Кудрицького, то автори листа наголосили: "Така подія може поставити під загрозу нашу колективну здатність підтримувати "Укренерго" та інші пріоритетні заходи життєво важливої енергетичної безпеки України".

У самій компанії "Укренерго" звільнення Кудрицького  наразі не коментують.

Що передувало?

Раніше низка ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомила, що президент України Володимир Зеленський на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача 30 серпня озвучив вимогу до керівника "Укренерго" Володимира Кудрицького написати заяву про  звільнення за власним бажанням найближчим часом, однак той відмовився.

Причиною вимоги про відставку називаються незавершені захисні конструкції навколо підстанцій системного оператора, що нібито призвело до перебоїв з постачанням електроенергії після комбінованого обстрілу 26 серпня, коли РФ випустили по території України 127 ракет і 109 ударних БпЛА.

"Укренерго" - приватне акціонерне товариство, 100% акцій якого перебувають у сфері управління Міністерства енергетики України.

ВДЕ-асоціації встали на захист Кудрицького

Раніше дві галузеві асоціації, до яких входять виробники електроенергії з відновлювальних джерел, виступили проти можливого звільнення голови правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимира Кудрицького .

"Звільнення голови правління "Укренерго" до терміну закінчення його контракту (2025 р.), під час підготовки до надзвичайно важкого опалювального сезону, без проведення аналізу роботи поточної команди компанії та його комунікації як суспільству так і міжнародним партнерам, негативно вплине на інвестиційний клімат в енергосекторі України, який на фоні безпрецедентних руйнувань енергетичної інфраструктури потребує значних приватних інвестицій та фінансування від МФО", – йдеться в листі Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА).

У зверненні Української вітроенергетичної асоціації зазначається, що незмінність очільника "Укренерго" в період воєнного стану є питанням національної безпеки, а внутрішні перестановки в наявній команді вплинуть на її діяльність і оперативність реагування на зміни в енергосистемі.

В ЄУЕА, вважають, що за минулі роки керівництву "Укренерго" вдалось забезпечити прозору та ефективну роботу компанії, зокрема в частині закупівель, управління інвестиційними проектами, функціонування ринку електричної енергії, проведення аукціонів на доступ до міжкордонного перетину.

ЄУЕА просить керівника держави та голову наглядової ради при прийнятті кадрових рішень провести всебічний аналіз ефективності та прозорості роботи компанії та врахувати позицію міжнародних партнерів, донорів, фінансових організацій, банків, інвесторів, учасників ринку та "зберегти фундамент довіри, який дозволяє залучати сотні мільйонів євро для відбудови ОЕС України".

На думку УВЕА, "Укренерго" є чи не єдиною галузевою структурою в Україні, яка має чітке розуміння й стратегію по утриманню енергосистеми в робочому стані й надалі в умовах широкомасштабної війни, а також її повоєнної відбудови.

Кудрицького звільнили з посади очільника "Укренерго"

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua