В Україні створили мапу безбар’єрності українських вокзалів

03 вересня 2024 р. 18:21

03 вересня 2024 р. 18:21


"Укрзалізниця" спільно з платформою ЛУН Місто створили мапу безбарʼєрності вокзалів України.

Зазначається, що на мапі зібрана інформація про елементи безбарʼєрності, які мають вокзали України, описаний рівень доступності маршрутів від входу у будівлю вокзалу до потягу на колію.

У рамках першого етапу на мапі зібрана інформація про 12 вокзалів країни — Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Суми, Івано-Франківськ, Полтава, Запоріжжя, Ужгород, Рівне, Вінниця. Мапа буде продовжувати наповнюватися. Також у планах створення версії мапи доступної для скринридерів, якими користуються люди з порушенням зору.

Мапа інформує про рівень доступності вхідних груп, квиткових кас, інформаційних стійок, зал очікування, укриттів. На ній також вказана інформація про наявність ліфтів, допоміжних засобів висадки/посадки, кімнати батьків і дітей, зазначає, чи є персонал допомоги.

Фото 2 — В Україні створили мапу безбар’єрності українських вокзалів

Повідомляється, що спеціально для цього проєкту команда ЛУН Місто розробила також 3D-моделі будівель вокзалів України. Завдяки моделям пасажири можуть роздивитися вхідну групу, колії та краще зорієнтуватися на місці.

Фото 3 — В Україні створили мапу безбар’єрності українських вокзалів

В планах на майбутнє – створення виставки з експозицією тактильних експонатів-вокзалів. Експонатів можна буде торкатись руками — це дасть змогу людям з порушеннями зору відчути на дотик, як виглядає вокзал, «познайомитись» з його архітектурою.

Мапа доступна за посиланням https://misto.lun.ua/uz та в застосунку та на сайті "Укрзалізниці".

Нагадаємо, у швидкісних поїздах “Укрзалізниці” та на екранах київського і львівського вокзалів з'явились оповіщення жестовою мовою.

Також АТ "Укрзалізниця" розробляє спеціальний інклюзивний вагон для групових перевезень пасажирів. Проєкт цього вагона був представлений ветеранам, медичним хабам та громадським організаціям.

В Україні створили мапу безбар’єрності українських вокзалів

Джерело: delo.ua (Бізнес)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua