Україна завершила реструктуризацію держборгу - він скоротився на $9 мільярдів

04 вересня 2024 р. 15:50

04 вересня 2024 р. 15:50


Україна успішно завершила операцію з реструктуризації державного та гарантованого державою боргу на суму близько 20,5 млрд дол. США.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерство фінансів .

"Україна оголосила про успішне завершення операції з реструктуризації боргу та проведення розрахунків за тринадцятьма серіями державних єврооблігацій та гарантованих державою єврооблігацій, випущених Укравтодором", - ідеться у повідомленні.

Процес реструктуризації включав обмін 13 серій державних єврооблігацій і однієї серії гарантованих державою єврооблігацій Укравтодору на суму близько 20,5 млрд дол. США (приблизно 24 млрд дол. США з урахуванням капіталізованих відсотків) на вісім нових серій єврооблігацій номінальною вартістю 15,2 млрд дол. США.

Зазначається, що в результаті відповідної угоди державний та гарантований державою борг України скорочено майже на 9 млрд дол. США. Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди і зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60%.

Крім того, боргові виплати зменшуються на 93%, що приведе до економії 11,4 млрд дол. США протягом наступних трьох років.

Витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77%, що дозволить заощадити загалом 22,8 млрд дол. США.

"Вдячний нашим інвесторам і партнерам з офіційного сектору за постійну підтримку протягом процесу реструктуризації боргу. Успішний результат є свідченням конструктивної співпраці та спільної відданості довгостроковій макрофінансовій стабільності України", - прокоментував урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Реструктуризація була проведена у співпраці з White & Case як юридичними радниками та Rothschild & Co як фінансовими радниками Міністерства фінансів України.

Як повідомлялося, Україна 9 серпня 2024 року оголосила пропозицію обміну та запит на згоду щодо змін умов державних єврооблігацій в обігу та гарантованих державою єврооблігацій Укравтодору .

Міністерство фінансів України 28 серпня заявило, що 97,38% власників єврооблігацій під час голосування 9 - 27 серпня 2024 року підтримали угоду про реструктуризацію, що перевищує необхідний поріг у дві третини голосів.

Програма співробітництва України з МВФ передбачає проведення двоетапної реструктуризації зовнішнього боргу - у 2024 і 2026 роках.

Україна завершила реструктуризацію держборгу - він скоротився на $9 мільярдів

Джерело: ukrinform.ua (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua