Справа Коломойського: до схеми з легалізації понад 4 млрд грн причетний ще один банк

04 вересня 2024 р. 15:55

04 вересня 2024 р. 15:55


Детективи Бюро економічної безпеки України під час досудового розслідування встановили, що схема з легалізації Ігорем Коломойським понад 4 млрд грн відбулася за участі банку одного з підсанкційних олігархів, який перебуває в міжнародному розшуку.

Про це повідомила пресслужба БЕБ.

За даними слідства, Коломойський, аби приховати походження незаконно отриманих грошових коштів, організував внесення недостовірних відомостей до обліків підконтрольних банків.

"Так, Коломойський нібито вносив готівкові грошові кошти на власний рахунок у ПриватБанку, надалі ці гроші продавалися Реал банку, після цього за допомогою імітації декількох банківських операцій з підконтрольними підприємствами та зняття частини готівкових коштів приховувались факти наявності грошових коштів на рахунках банку. В результаті згадуваних операцій відбувалось  приховування недостачі готівкових грошових коштів у звітності до НБУ на кінець банківського дня", - підкреслюють у БЕБ.

Встановлено також, що реалізація схеми з маскування незаконного походження грошових коштів тривала впродовж 2 років.

Зауважимо, що серед кінцевих бенефіціарів Реал банку значиться Сергій Курченко , наближений до колишнього президента Віктора Януковича.

Курченку інкримінують створення, керівництво злочинною організацією, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою, відмивання майна організованою групою або в особливо великому розмірі. Він наразі перебуває у розшуку.

Нагадаємо, нещодавно Детективи Бюро економічної безпеки України виділили матеріали досудового розслідування щодо Коломойського в окреме кримінальне провадження, де повідомлено про завершення розслідування за 4 статтями Кримінального кодексу України.

Коломойського планують судити за 4 статтями Кримінального кодексу України, а саме:

  • привласнення майна,
  • незаконні дії з банківськими документами,
  • відмивання майна, одержаного злочинним шляхом,
  • службове підроблення.

Стороні захисту відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення. Водночас триває слідство щодо інших учасників  організованої та керованої олігархом групи.

Йдеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення підозрюваним 5,8 млрд грн в касу банку, а також заволодіння понад 5,3 млрд грн, які надалі були легалізовані. Частина безпідставно зарахованих на особисті рахунки олігарха грошей була сформована за рахунок кредитних коштів підконтрольного банку.

Також детективи довели факт організації заволодіння бізнесменом понад 3,3 млрд грн «Укрнафта» та учасників договорів про спільну інвестиційну діяльність. Зокрема під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний організував заволодіння коштами акціонерного товариства шляхом укладання фіктивних договорів щодо робіт, які фактично не виконувались.

Отримані незаконним шляхом понад 4 млрд грн підозрюваний легалізував.

Наразі матеріали досудового розслідування відкрито стороні захисту для ознайомлення.

Що відомо про справи, пов’язані з Коломойським

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки за оперативного супроводу Служби безпеки України та процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомили Коломойському про підозру в шахрайстві та легалізації майна, здобутого злочинним шляхом.

2 вересня 2023 року Шевченківський райсуд відправив Коломойського під варту з можливістю вийти під заставу, чого бізнесмен робити не став і був поміщений у ізолятор Служби безпеки України в Києві.

В рамках цієї справи Коломойському інкримінують шахрайство та легалізацію у 2013-2020 роках 570 мільйонів гривень шляхом їх виведення за кордон з використанням підконтрольної банківської інфраструктури.

Окрім цього, бізнесмена підозрюють в незаконному заволодінні в 2013-2014 роках 5,8 мільярда гривень шляхом фіктивного внесення готівки до каси ПриватБанку, співвласником якого він був. Як вважає слідство, внаслідок підробки документації кошти банку у дійсності зараховувалися на особистий рахунок Коломойського.

Коломойському загрожує довічне ув'язнення

Бізнесмену Ігорю Коломойському 8 травня, оголосили підозру в замовленні вбивства директора юридичної компанії задля особистої помсти.

За цей злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років або довічне ув'язнення.

Сам Коломойський із 2 вересня 2023 року перебуває в ізоляторі СБУ.

Справа Коломойського: до схеми з легалізації понад 4 млрд грн причетний ще один банк

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua