Україна скоротила державний борг на $9 млрд завдяки успішній реструктуризації — Мінфін

04 вересня 2024 р. 16:17

04 вересня 2024 р. 16:17


Україна успішно завершила реструктуризацію своїх боргових зобов'язань, що призвело до скорочення державного та гарантованого державою боргу на $9 млрд.

«Україна успішно завершила операцію з реструктуризації боргу, що включала розрахунки за тринадцятьма серіями державних єврооблігацій та єврооблігацій, випущених Укравтодором», — йдеться у повідомленні.

У рамках реструктуризації було проведено обмін тринадцяти серій державних єврооблігацій і однієї серії єврооблігацій «Укравтодору» на суму близько $20,5 млрд на вісім нових серій єврооблігацій із номінальною вартістю $15,2 млрд.

«В результаті цієї угоди державний та гарантований державою борг України скорочено на близько $9 млрд», — додали у міністерстві.

Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди й зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтування 14%).

«Це одне з найбільших списань боргу у нещодавніх реструктуризаціях суверенного боргу», — підсумували у пресслужбі.

Завдяки цій угоді боргові виплати зменшуються на 93%, що дозволить заощадити $11,4 млрд протягом наступних трьох років.

Окрім цього, витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77%, що дозволить заощадити загалом $22,8 млрд.

В Україні понад 700 тис. боргів за комуналку: які області в лідерах

Україна скоротила державний борг на $9 млрд завдяки успішній реструктуризації — Мінфін

Джерело: chas.news (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua