Україна завершила розрахунки за угодою про реструктуризацію єврооблігацій на $20,5 мільярда

04 вересня 2024 р. 16:21

04 вересня 2024 р. 16:21


Україна оголосила про успішне завершення операції з реструктуризації боргу та проведення розрахунків за тринадцятьма серіями державних єврооблігацій та однією серією гарантованих державою єврооблігацій, випущених "Укравтодором". Про це повідомляє Міністерство фінансів.

Метою операції називається збереження макрофінансової стабільності України та збільшення ресурсів державного бюджету в умовах продовження російської військової агресії. Також вона відповідає цілям програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом щодо стійкості держборгу.

Що передбачає реструктуризація боргу

Процес реструктуризації включав обмін зазначених облігацій на суму близько 20,5 мільярда доларів (приблизно 24 мільярда з урахуванням капіталізованих відсотків) на вісім нових серій єврооблігацій із номінальною вартістю 15,2 мільярда доларів.

Таким чином, в результаті угоди державний та гарантований державою борг України скоротився на близько 9 мільярдів доларів. Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди і зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтування 14%). Це одне з найбільших списань боргу у нещодавніх реструктуризаціях суверенного боргу.

Боргові виплати України зменшуються на 93%, що призведе до економії 11,4 мільярда доларів протягом наступних трьох років. Окрім цього, витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77%, що дозволить заощадити загалом 22,8 мільярда доларів.

"Вдячний нашим інвесторам і партнерам з офіційного сектору за постійну підтримку протягом процесу реструктуризації боргу. Успішний результат є свідченням конструктивної співпраці та спільної відданості довгостроковій макрофінансовій стабільності України", - прокоментував урядовий уповноважений з питань управління держборгом Юрій Буца.

Він наголосив, що завдяки угоді про реструктуризацію держборгу критичні ресурси буде спрямовано "на те, на що вони найбільше потрібні", а саме на сектор безпеки та оборони.

Як зазначають в Мінфіні, реструктуризація була виконана у співпраці з американською компанією White & Case в якості його юридичних радників та з Rothschild & Co в якості фінансових радників.

Нагадаємо, що про досягнення згоди групи кредиторів України на реструктуризацію єврооблігацій було оголошено 28 серпня. Після отримання позитивних результатів голосування, яке тривало з 9 серпня , процес перейшов до фінального етапу - фази розрахунків, яка тепер і завершилася.

Зазначимо при цьому, що 31 липня президент Володимир Зеленський підписав прийнятий 18 липня закон, що дозволяє уряду призупинити виплати за зовнішнім боргом до 1 жовтня. Також ним було дозволено включити до держборгу борг за єврооблігаціями "Укравтодора" на 700 мільйонів доларів, бо самостійно реструктуризувати його агентство не могло. Кабмін скористався цією можливістю в той же день.

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Україна завершила розрахунки за угодою про реструктуризацію єврооблігацій на $20,5 мільярда

Джерело: delo.ua (Фінанси)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua