МВФ хоче від України підвищення податків та знецінення гривні — Bloomberg

04 вересня 2024 р. 17:11

04 вересня 2024 р. 17:11


Представники Міжнародного валютного фонду вимагатимуть від України девальвації валюти, зниження облікової ставки та підвищення податків. Це умови, щоб Україна й надалі отримувала фінансову допомогу від МВФ.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Цього тижня представники МВФ розпочали переговори з Україною щодо розширеного фінансування. За результатами перегляду країна може отримати $1,1 млрд, якщо буде підтверджено, що Україна досягає цілей програми та має достатньо коштів для фінансування.

Bloomberg нагадує, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль оцінює дефіцит бюджету України в $15 млрд на наступний рік, який ще не заповнено фінансовими зобов'язаннями донорів.

Щоб допомогти закрити цю діру, МВФ планує спонукати центральний банк України девальвувати гривню швидшими темпами та пом'якшити свою монетарну політику на тлі помірної інфляції. Це повинно збільшити надходження до бюджету України в національній валюті та здешевити запозичення для Мінфіну.

Джерела повідомляють, що у рамках підготовки до засідань цього тижня МВФ також розкритикував план уряду щодо підвищення кількох податків як надто м'який і закликав український уряд розглянути можливість збільшення спектра мит. Однією з можливих пропозицій є підвищення податку на додану вартість.

Агентство нагадує, що у вівторок український парламент не зміг ухвалити закон, який би збільшив так званий військовий збір з особистих доходів і поширив його також на фізичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю. Це відображає непопулярність таких кроків серед українців.

Крім того, Україна також планує отримати додаткову підтримку від $50 млрд заморожених російських активів.

Україна отримала $2,2 млрд від МВФ

МВФ хоче від України підвищення податків та знецінення гривні — Bloomberg

Джерело: chas.news (Економіка)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua